Ingatlanpanama, politikai ármány? - Megkezdődött a kőszegi MDF-es képviselő pere

Politikai játszmát sejt az ellene zajló büntető ügy mögött Racker Béla, aki 2006 és 2010 között volt Kőszegen önkormányzati képviselő az MDF színeiben. A különösen nagy kárt okozó csalással vádolt városatya büntetőpere hétfőn kezdődött a Zala Megyei Bíróságon.

Zalai Hírlap

- Nem vagyok bűnös - jelentette ki határozottan dr. Gergye Tamás bíró kérdésére Racker Béla (44), akit azzal vádolnak, hogy az önkormányzattól kizárólag bioetanol üzem létesítésére jelképes összegért, 1 Ftm 2 -es áron megszerzett területeket 650 Ftm2-ért adta tovább. Ezzel a városnak 137 millió forint kárt okozott és még közel 90 millió forint értékű területet szerzett volna meg, ha további ingatlan átjátszásai megvalósulnak.

A történet 2007 elején kezdődött, amikor Racker Béla felvetette, hogy a városnak komoly gazdasági előnyökkel járna az évente 100 ezer tonna fa és 200 ezer tonna kukoricát feldolgozó bioetanol üzem letelepítése. A norvég beruházót a testületi üléseken, közmeghallgatásokon Racker Béla képviselte, s vezető szerepet vitt a beruházás cégeiben is.

A várostól a leendő üzem részére először 10 hektárt igényeltek, a 2008. június 4-én megkötött szerződés szerint 110 ezer forintért jutott a Zöld Erőmű Kft a területhez, azzal, hogy 130 millió forint a kedvezmény a bioetanol üzemre tekintettel. Kötbérként 200 millió forintot kötöttek ki, ha nem valósulna meg az üzem. Emellett előszerződést kötöttek ki további 4 hektár területre 47 ezer forintos nettó árért, valamint a város vállalta, hogy állami földeket is megszerez, és felár nélkül elad a Zöld Erőmű Kft-nek. Az előzetes tárgyalásokon Racker Béla kifejezett kérésére kikerült a szerződéstervezetből az elidegenítési tilalom, ami az önkormányzatnak addig garanciát jelentett, hogy az ingatlanokat csak arra a célra lehet hasznosítani. Az ügyészség álláspontja szerint ez azért történt, mert Racker Béla ekkor már tudta, nincs reális esély a beruházás megvalósulására.

Az akadály elhárultával történhetett meg, hogy 2008. június 25-én a Zöld Erőmű Kft. a Kőszagi Ipari Park Kft-nek eladta a várostól 1 Ftm2 áron megszerzett területeket 650 Ftm2 áron. Erről a képviselőtestületet Racker Béla nem tájékoztatta, csupán jelezte, a Zöld Erőmű Kft. a bioetanol gyár üzemét is felölelően ipari parkot akar kialakítani.

Miután kiderült, a város a Zöld Erőművel kötött szerződés földhivatali bejegyzése ellen fellebbezett, így az nem lépett életbe, a területek a városéi maradtak, a kár megtérült.

Hétfőn a Racker Béla koncepciós eljárásnak igyekezett feltüntetni büntetőügyét. Szerinte a szocialista-szabaddemokrata politikusok ingatlan panamáiról akarták elterelni a figyelmet azzal, hogy jobboldali vezetésű város MDF-es politikusát hozták hírbe. Állította, az akciót a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezte és egy Kőszeg környékén ismert vállalkozó tartótisztje szakemberek bevonásával fogalmazta meg a feljelentést ellene. Annak szövege ugyanis nem származhat a feljelentőtől, akit nyolc általánost végzett, 70-es IQ-val rendelkező személynek írt le. Állítása szerint az eljárásban még arra is rá akarták venni, hogy terhelő vallomást tegyen Kőszeg fideszes polgármesterére.

A tárgyalás szakértők, tanúk meghallgatásával szerdán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!