Irány a tiszta vizű Balaton!

Budapest - A Balaton vize nagyon tiszta, a víz minőségét alapvetően meghatározó algák mennyisége kevesebb mint egytizede a megengedhető felső határértéknek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének közleménye  szerint az algák által hasznosítható oldott nitrogén és foszfor koncentrációja már most a nyáron megszokott alacsony értékek, literenként 5-10 mikrogramm körül van.

Az utóbbi hetek meleg időjárásának köszönhetően a 20 Celsius fok körüli vízben megjelentek a nyárra jellemző algafajok, közöttük a tiszta vizet indikáló fecskemoszat.

Az elmúlt hetekben a Balaton menti települések lakosságának és a nyaralóknak bosszúságot okoztak a hatalmas tömegben rajzó árvaszúnyogok. 

A mostani nagy tömegű rajzást a gyorsan felmelegedő víz okozta. Az árvaszúnyogok hasznos tagjai a Balaton élővilágának, mivel kiemelkedő szerepet játszanak az üledék tisztításában és ezen keresztül a vízminőség fenntartásában. A kifejlett rovarok a víz felszínén bújnak elő, hátrahagyva a levedlett bábbőrt (exuviumot). Ezért rajzáskor a vízfelszínen hatalmas mennyiségű bábbőr úszik. Erősebb hullámzás esetén a bábok által kiválasztott váladék felhabosodik. 

"Ez okozza, hogy az árvaszúnyogok kibújása idején a Balaton vize habosnak, koszosnak, szennyezettnek tűnik. A jelenség természetes, és az emberi egészségre teljes mértékben ártalmatlan" - hangsúlyozza a közlemény.

A kutatóintézet szakemberei a Balaton vízgyűjtőjén található 40 folyóban és patakban eddig 37 halfaj előfordulását bizonyították. 

A halállomány a tóhoz mérten igen gazdag (a Balatonból rendszeresen 15-17 faj kerül elő). Ez arra utal, hogy a vízgyűjtő halastavai számos, a patakok halfaunájába nem illő fajjal +gazdagítják+ a természetes halállományt (kínai razbóra, amur, busafélék, szivárványos pisztráng, tükörponty, ezüstkárász, naphal). 

Kimutatták az amuri gébet is, amelyet egy halastóból elfolyó patak több szakaszán is megtalálták. A szakemberek feltételezése szerint egy Tiszántúlról érkező halszállítmánnyal kerülhetett be a balatoni vízgyűjtőre. "A faj tűrőképességét és honi terjeszkedési intenzitását ismerve joggal feltételezhető, hogy robbanásszerűen terjed el a Balaton vízgyűjtőjén. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol megjelent, ott a lápi póc fokozottan védett állományai teljesen visszaszorultak" - mutat rá a dokumentum.

A közlemény kitér a május végén a tópart különböző részein megjelent haltetemekre is. Az intézet szakemberei Balatonföldváron egy 2 kilométeres partszakaszon összesen 10 haltetemet találtak, hasonló nagyságrendű elhullást tapasztaltak a Tihanyi-félsziget partjainál is. "A mostani szórványos elhullás nem jelent veszélyt a környezetre" - emeli ki a közlemény.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!