Iskola-alma akció: Naponta egy gyümölcsöt kapnak a kisdiákok

Uniós támogatással naponta egy almát kapnak az alsó tagozatos kisdiákok. Az iskola-alma program néhol a tanév végéig, másutt három hónapig tart.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Máris nagyon népszerű az iskola-alma akció a  szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, jóllehet alig egy hete kapnak a kisdiákok naponta egy almát. Egy félreértés folytán rastog az alsósok foga alatt minden nap a finom gyümölcs: az intézményben  úgy gondolták, próbaképpen hetente kétszer kínálják majd a gyerekeket almával, ám véletlenül heti öt napra szóló szállítmányt kaptak attól a győri cégtől, amellyel szerződést kötöttek az iskola-alma szállítására.

Az iskolaotthonos rendszerben tanulóknak annyira jól esett a délutáni friss gyümölcs, hogy Németh Gábor igazgató e héttől már minden napra kérte az adagot. A tanév végéig így valamennyi első, második, harmadik és negyedik osztályos lurkó ha mesebeli szóló-szőlőt nem is, egy  mosolygó almát megehet a tanítási napokon.

A jó minőségű, zamatos gyümölcs hétfőnként érkezik az iskolába. Az igazgató szerint nem gond a tárolás, a bejárat melletti hűvös szoba épp megfelelő a célra. A pedagógusoknak ugyan jelent némi pluszmunkát a kiosztása, ám ezt nem bánják, hiszen így az  egészségesebb  táplálkozásra ösztönözhetik a tanítványaikat.

Az ingyenalmát a Sárvár környéki iskolákban is kedvezően fogadták. Ide a Rába-parti kisvárosban élő Tőke János  és három társa sótonyi almáskertjéből kerül az ízletes gyümölcs. A termelő egy Győr-Moson-Sopron megyebeli elismert tész (termelő és  értékesítő szövetkezet) tagjaként szállít három fajtát például Sárvárra, Rumba, Ikervárra, Gércére.

Családi János  tész-vezetőtől megtudtuk: a szervezet az iskolákkal közösen pályázhatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz az iskolagyümölcs-program támogatására. Uniós források segítik ugyanis, hogy  a tagországok gyermekei naponta kapjanak egy-egy friss gyümölcsöt. Az Európai Bizottság csaknem százmillió euróval támogatja a programot. Magyarországon kézenfekvő választás volt az alma: van belőle elegendő hazai termés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!