Iskolai agresszió - Pénzbírsággal sújtható, aki botrányt okoz a közoktatási intézményben

Jogszabály született az egyre nagyobb méreteket öltő iskolai agresszió visszaszorítására. Az új szabályozás elsősorban a pedagógusok, az iskolai rend védelmét szolgálja.

Vojnovics Viktória

A közoktatási törvény módosítása, miszerint 150 ezer forint pénzbírsággal  sújtható az a szülő, vagy gyám, aki a közoktatási  intézmény területén botrányt okoz, sokat segíthet az iskolai erőszak elleni fellépésben vélekedik Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének  Szombathelyi  Városi és Körzeti titkára.

Mint mondta, abban, hogy a törvénymódosítás megszületett, nagy szerepe van a szakszervezetnek. Az ez  év februárjában  Mándokon történt tanárverést követően ugyanis a szakszervezet országos vezetősége nyílt levéllel fordult az oktatási  miniszterhez, melyben arra kérték, haladéktalanul tegyen lépéseket az  iskolai erőszak visszaszorítása érdekében.
 
Mitre-Károlyi  Mária hangsúlyozta: bár a  megyénkben kirívó, az országos sajtót is bejáró eset nem történt, ennek ellenére mára szinte mindennaposak lettek a kisebb nagyobb atrocitások, melyek visszaszorításában nagy segítséget nyújthat a törvénymódosítás.

Ugyanezt a véleményt osztja Sejberné Szabó Mariann, a vasvári Kardos László Általános Iskola igazgatóhelyettese.  Mint mondta, ők már tapasztalatból tudják, hogy a pénzbüntetés visszatartó erejű. Néhány éve ugyanis két gyermek közötti  konfliktust  egyikük édesapja az intézmény falain belül ököllel próbált meg lerendezni. 

A pedagógusok  rendőrt hívtak, az apára kiszabott pénzbüntetésnek pedig, úgy tűnik, elég visszatartó ereje  volt, hiszen azóta nem történt hasonló  eset. Az igazgatóhelyettes úgy látja: a pedagógusok, a  gyermekek  és az intézmény belső rendjének, működésének  védelmét  egyaránt segítheti az új jogszabály.

Pénzes Tibor, a Szentgotthárd és Kistérsége  Oktatási Intézmény  igazgatója elmondta,  Szentgotthárdon hasonló atrocitásra nem került sor, ennek ellenére örömmel fogadta a jogszabály megszületését.  Mint mondta,  a pedagógusok tekintélye többek között az egyre kezelhetetlenebb  iskolai erőszak hatására folyamatosan  romlik, s már-már a szakmai munkát veszélyezteti.

Akadnak  szülők, akik pedig a pedagógussal szemben mindig a gyermeküknek  adnak  igazat, sőt nemegyszer  a diák rossz teljesítményéért is a tanárt teszik felelőssé.  Az ebből adódó nézeteltérések  pedig  elfajulhatnak,  e helyzetek kialakulásának  visszaszorításában is segíthet a jogszabály.

Százötvenezer forintos bírság

Az elmúlt években nemegyszer alakult ki konfliktushelyzet a közoktatási intézményekben amiatt, hogy az intézmény területére belépők megzavarták az ott zajló pedagógiai munkát. A konfliktusok gyakran tettlegességig fajultak. Az új jogszabály a 150 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabásának a lehetőségével nemcsak az oktatásban dolgozó szakembereket védi, hanem azokat a gyerekeket is, akik esetleg szemtanúi lehetnének egy-egy ütésváltásig  fajuló nézeteltérésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!