Iskolákból könnyű lopni? Egyre többször tűnnek el értéktárgyak a sulikból

Az elmúlt egy évben több vasi iskolába is betörtek. Akadt olyan intézmény, ahonnan a tolvajok kisebb értéktárgyakkal távoztak, ám volt olyan iskola is, ahonnan csaknem egymillió forintot vittek el. Az oktatási intézményekben próbálnak védekezni a betörők ellen, bár úgy tűnik, a tolvajok is egyre felkészültebbek a biztonsági berendezések működéséből.

Bajdó Bettina

 Tavaly novemberben például Vasváron, az egyik helyi iskola konyhájában jártak tolvajok. A külső hűtőkamra lakatpántját feszítették le, és 25 ezer forint értékben vittek el a tettesek nyolc kilogramm sertéshúst, tíz kiló sajttal töltött pulykamellet és öt kiló halfilét. Még ugyanebben a hónapban a kőszegi iskolából értesítették a helyi rendőröket, hogy kifeszítették a takarítónők öltözőjének ajtaját, és egy női táskát vittek el, melyben iratok, telefon és pénztárca volt, valamint egy másik ott dolgozó mobiltelefonja is eltűnt. A járőrök ebben az esetben elkapták a tolvajokat, s a lopott tárgyak is megkerültek.

Celldömölkön is tolvaj járt egy általános iskolában, ott az elkövető az iskola udvari ablakát törte be, majd a nevelői szobát és a számítástechnikai termet is felforgatta.

Szombathelyen a Bolyai János gimnáziumban és általános iskolában nemrég látogatott meg a tolvaj egy tantermet.

A legutóbb eset nagy port kavart az intézményben  - mondja dr. Lenner Tibor iskolaigazgató -, valószínű, hogy besurranó, fiatalkorú tolvaj járt az épületben. Abból gondoljuk, hogy fiatalkorú volt, mivel feltűnés nélkül átjutott az ügyeleteseken. Dzseki volt rajta, a kapucniját pedig a fejére tette, hogy az arcát ne lehessen látni. Egy üres terembe ment be, ahol kiforgatta a táskákat, s elvitte belőlük az értéktárgyakat. Pénztárcából készpénz, ékszerek, órák és mobiltelefonok tűntek el. Igazság szerint, amíg a gyerekek máshol vannak órán, addig zárni kellene a tantermeket, ebben az esetben mulasztás történt.

Az igazgató hozzáteszi, hogy van lehetőség arra, hogy a diákok elzárják értékeiket, egy kulccsal zárható, külön kis szekrénybe rakhatják be személyes tárgyaikat.



- A feljelentést megtettük a rendőrségen - emeli ki az igazgató -, elindult a nyomozás is, most várjuk a fejleményeket. Korábban is voltak már próbálkozások, előfordult, hogy betörték az ablakokat, s jártak besurranó tolvajok is az épületben, de szerencsére csak kisebb értékben loptak a tolvajok. Az elmúlt öt évben egyszer történt lopás, egy tanárnak tűnt el a tárcája, melyet a rendőrök nem messze az utcán eldobva találtak meg. Mi is tanultunk ezekből az esetekből, ezért őriztetjük az épületet. Ezenkívül minden tanévben többször is felhívjuk a tanulók figyelmét az értékeik védelmére.

Múlt hónapban a toronyi általános iskolában jártak betörők. A tolvajok az ablakot befeszítve jutottak be az épületbe, ahonnan magukkal vitték a széfet, a benne lévő készpénzzel, étkezési jegyekkel és iratokkal együtt. A lopási kár több mint 800 ezer forint volt. Fülöp István igazgató már megkönnyebbülve gondol az esetre.

- A betörés után a tolvajok balesetet szenvedtek, s a helyszíneléskor megtalálták az étkezési jegyeket az autóban  - meséli az igazgató.-  Nem idevalósiak voltak a betörők, de biztos vagyok benne, hogy volt segítségük az iskolából. Nagyon kevesen tudják ugyanis, hogy hol van a széf, s pont akkor vitték el, amikor benne voltak az étkezési jegyek is. Az biztos volt, hogy nem egy ember pakolta ki az irodát, mivel a széf több tíz kilót nyomott. Ráadásul az is feltűnő volt, hogy tudták, melyik ablakon kell bejönni úgy, hogy a riasztó ne szólaljon meg. Pedig ezen az ablakon még rács is volt, melyet leszereltek a tolvajok. A többi ablakot csak be kellett volna törni, hogy bejussanak.

Az igazgató hozzáfűzi, hogy két héttel azután, hogy a rendőrök lefülelték a tolvajokat, visszakapták az ellopott értékeket, így ez az eset szerencsésen zárult.

 A Kanizsai Dorottya Gimnáziumot sem kímélték a besurranó tolvajok. Nemrég ugyan meghiúsult egy betörési kísérlet, de többször előfordult, hogy a tornaterem környékén ólálkodtak a tolvajok  tudjuk meg Módos Tibor igazgatótól. Hozzáfűzi: ők is tettek óvintézkedéseket ez ügyben, s biztonsági őrök őrzik az épületet. 

 
Elég egyetlen óvatlan pillanat (Bajdó Bettina jegyzete)

 Nincs is rosszabb annál, amikor az embernek a személyes szférájába férkőznek be a tolvajok. Olyan tárgyakat visznek el, melyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az első ékszer, melyet az ember egy számára fontos személytől kap ajándékba, vagy a mobiltelefon, melyben életének minden apró részlete benne rejlik. Bár mindig felhívják a figyelmet arra, hogy vigyázzunk értékeinkre, elég egyetlen óvatlan pillanat, s máris megfosztottak bennünket értékeinktől. Ilyenkor pedig nem marad más, mint a bosszúság, az idegeskedés, s a hiány miatti szomorúság.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!