Iskolapadba ülnek az egykori katonák

Másfél évtized alatt mintegy huszonötezer katona hagyta el a honvédséget. Egy szociológiai kutatás szerint a volt katonák többség nem találta meg a helyét a civil életben.

Angyal László

Rajtuk kíván segíteni egy képzési projektet, amelyet a norvég alap pályázatán ötszáz millió forintos támogatást szerzett.  Öttagú konzorcium alakult a cél érdekében, mondta nemrég Szombathelyen  Szekeres István, az egyik konzorciumi tag, a Katonákért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a projekt partnerségi kapcsolatok felelőse.

Néhány éve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szociológiai tanszékének égisze alatt két kutatás is készült.  A kilencvenes évek közepétől felgyorsult a honvédség átalakítása, az elmúlt másfél évtizedben huszonötezer hivatásos katona szerelte le a hadseregtől. A kutatók azt tanulmányozták, milyen a honvédségtől eltávozott egykori katonák helyzete, vannak-e egzisztenciális gondjaik, miként változott az életük.

A kutatás megállapította: a leszereltek többsége nem tudott a munkaerőpiacon képzettségének megfelelő állást találni, legtöbbször az őrző-védő cégek alkalmazásában állnak. Gyakorta előfordul, hogy az egykoron vezető beosztású katona ugyanabban a laktanyában dolgozik, de most az objektumot őrzi. Nehezen élték meg ezeket a szituációkat az egykori hivatásos katonák.

Jókor jött a Norvég Alap egyik pályázata, amely humánerőforrás fejlesztésre írták ki.  A projekt összköltsége 500 millió forint, ennek tíz százaléka az önrész, a többi a norvég támogatás.

Szekeres István hozzátette:  támogatás  elszámolásának határideje 2010. december 31. A projekt egyik célcsoportja a volt honvédségi alkalmazottak heterogén tábora, a másik nagy csoportot azok alkotják, akik munkahelyük megtartása érdekben szeretnének képzést kapni. 

Amennyiben a katonai szervezet igazolja, hogy egy alkalmazottjuk előmenetele, avagy jelenlegi beosztásának megtartása érdekében szüksége van bizonyos képzésre, akkor mi vállaljuk ezt. A jelentkezők nagy száma miatt közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni. Három nagy csoportra sorolható a képzések. Sokan jogosítványt szeretnének szerezni, mások a missziós tevékenységhez nélkülözhetetlen angol alapfok elsajátítását tűzték ki célul, és jó néhányan gondolják úgy, hogy logisztikai képzéssel alapozhatják meg jövőjüket.  A projekt keretében negyven embert képeztek ki, akik az országban hat irodában és három információs ponton segítik a jelentkezőket.

A nyugállományú katonák bármelyik OKJ-s képzés elvégezhetik. Kedvelt az ügyintéző típusú tanfolyam, és az informatika jellegű képzés. Rendkívül széles a paletta: a virágkertésztől a kályhaépítőig, a fegyvermestertől az aranykoszorús gazdáig bármilyen, a képzési listán szereplő tanfolyamra beiratkozhatnak a projekt keretében a leszerelt katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!