Japánról szólt ez a nap! Origami, animé és maki Szombathelyen

Japán napot tartottak szombaton a megyeszékhelyi Agora-Savaria Filmszínházban. Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete is ellátogatott a rendezvényre, s elárulta azt is, először járt Szombathelyen.

Bajdó Bettina

A második japán napon megtelt a filmszínház a keleti kultúra szerelmeseivel, és a kíváncsi érdeklődőkkel. A szombathelyi Magyar- Japán Baráti Társaság egyebek között azzal a céllal rendezte meg ezt a rendkívüli napot, hogy a japán kultúrát megismertesse a Vas megyeiekkel.


Az ünnepélyes megnyitó szombaton negyed háromkor kezdődött. Köszöntőt mondott Grünwald Stefánia, az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója, majd Ito Tecuo nagykövet magyarul szólt néhány szót a megjelentekhez. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is jelen volt a megnyitón, s kiemelte, hogy a japán emberek szorgalma, nyitottsága, s kultúrája példaértékű lehet mindenki számára.


A mozi előterében a látogatók megismerkedhettek a japán kézírással, a kalligráfiával, amelyről Hajnal Krisztina negyedéves Japán szakos egyetemi hallgató beszélt. Megosztott velünk, hogy a kalligráfia a díszes, szép kézírás, amelyet csak hosszú éveken át tartó gyakorlással lehet elsajátítani. A gyerekek az előtérben japán babát, képeslapot készítettek, és megtanulhatták a japán papírhajtogatás művészetét, az origamit is.  Az animék, vagyis a japán rajzfilmek szerelmesei rajzfilmfigurákat rajzoltak és színeztek, a nagyteremben pedig egy órától folyamatosan vetítettek japán filmeket, amelyekre bárki beülhetett. A filmszínházba költözött egy sushi bár is a japán gasztronómia kedvelőinek, ahol nigirit és makit kóstolhattak a bátrabbak.


A rendezvényen hét órakor fellép az Ataru ütőegyüttes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!