Járványok és vírusok a múzeumban

A Smidt Múzeum kicsiny méreteihez képest nagyszabásúra sikerült a Múzeumok Őszi Éjszakája című program szombaton. A látogatottság a színes kínálatnak volt köszönhető.

Merklin Tímea

A programban, a számos gyermekfoglalkozás és a változatos témák között volt dr. Szállási Árpád orvos-történész  előadása is, aki a járványok történelemben betöltött szerepéről beszélt. 

- Nem tudjuk, hogy a görög kultúra és a Római Birodalom bukásában mekkora szerepe volt a pestisnek és a maláriának. A középkor közegészségügyileg visszalépést jelentett, hiszen a test nem számított, csak a lélek. A legemlékezetesebb az 1348-as firenzei pestisjárvány volt, amelyet Boccaccio is megörökít a Dekameronban.  Ebben az időszakban Európát egy járvány megharmadolta, elősegítve a természetes szelekciót: 15-20 millió ember halt meg. A középkorban volt az első szifiliszjárvány, az első influenzajárvány, az első sudor anglicus (angliai izzadás), ami érdekes módon sem a skótokat, sem az íreket nem érintette.



- A Rákóczi-szabadságharc 400 ezer halottja közül csak 80 ezer ember halt meg az öldöklésben, 320 ezret a pestis vitt el. Ez tette szükségessé a szatmári béke megkötését.  A háborúk idején mindig tetten érjük, hogy a  befejezésben nagy szerepe van a járványoknak -  mesélte a professzor, aki kérésre  külön  beszélt az influenzavírusról is, ami  - a többi állandó szerkezetű vírushoz képest   - rendkívül variábilis. Az egyik variáció ellen már be lehetünk oltva, de a később megjelenő, már  nem ugyanaz. Dr. Szállási Árpád dolgozott az 1958-as ázsiai és az 1968-as hongkongi náthaláz idején. Azt mondja, nem láttak akkoriban lényeges különbséget oltottak és nem oltottak között. Nem jöttek be a korábbi világjárvány kitörését prognosztizáló előrejelzések. De nehogy az legyen, hogy farkast kiáltunk, aztán egyszer csak tényleg jön a farkas, ezért az a véleményem, hogy kell a védőoltás, mert mobilizálja a szervezet védekezőképességét.  Külföldön   ezt a pánikhangulat-keltést, ami Magyarországon van, nem tapasztalni, pedig ott sem egységesek abban, hogy kell-e oltani. Nem szerencsés, hogy  az oltóanyaggal kapcsolatban üzletpolitikáról beszélnek. Az emberéletekkel nem szabad játszani.  Virológus szakembereket kellene nyilatkoztatni, politikamentesen. Magyarországon 1927 óta világszintű az oltóanyag-előállítás. Ezért én bízom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!