Játékok, közösségi portálok nézegetésére használják a tinik a számítógépet

Egyéni informatika versenyt rendezett a Gépipari, Informatikai Műszaki Szakközépiskola hétfőn. A megye 15 iskolájából 45 versenyző érkezett, hogy összemérje tudását.

Merklin Tímea

A versenyt két kategóriában hirdették: külön a 7. és külön a nyolcadik osztályosok számára. Az elméleti tesztben szoftver és hardver ismeretekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. A gyakorlati feladatsor számítógépes megoldásai feltételezték az általános géphasználatot, az operációs rendszer kezelését, az internethasználatot.

Kellett Word szövegszerkesztőben feladatokat megoldani, Power Point segítségét igénybe venni, grafikai transzformációkat alkalmazni, Excel táblázatot létrehozni.

Vajon milyen szinten vannak a mai gyerekek számítástechnikából?  kérdeztük Kovács Pétert, az egyik fő szervezőt.

- Változó a gyerekek képzettsége, van, ahol magasabb, van, ahol alacsonyabb óraszámban tanítják a számítástechnikát. Általánosságban a gyerekek játékokat, internetet, közösségi portálokat használnak, nem az igazi felhasználói szinten vannak. A szövegszerkesztés, adatbáziskezelés, táblázat- és weblapkészítés, a prezentációk készítése főleg középiskolai tananyag, ebből csak ízelítőt kapnak általános iskolában - mondta a pedagógus.

- Informatika szakon adunk egy olyan általános képzettséget, hogy a diákunk bárhol megállja a helyét a világban, el tud készíteni például egy kiadványt. Tanítunk programozást is, ami az egyetemen éri el igazi célját, ha valaki továbbtanul informatika szakon. -

Kovács Péter azt is elmondta, hogy a verseny tulajdonképpen szintfelmérő jellegű, azt szeretnék látni, mi az a maximum, amit egy gyerekből általános iskolában ki lehet hozni. Igaz azonban, hogy a versenyre önkéntesen lehetett benevezni, és akik eljöttek, azokat célzatosan felkészítették a megmérettetésre. Így  egy-egy gyerek tudása nem feltétlenül tükrözi az általános iskolájában zajló számítástechnika oktatás színvonalát. Sokkal inkább a felkészítő tanár és a gyerek egyéni munkáját.

A hétfői versenyen leadott dolgozatokat a héten délutánokon át javítja hat informatika tanár, mígnem december 17-én, pénteken 13 órakor eredményt hirdetnek szintén a gépipari iskolában. Mindkét kategóriában az első öt helyezettet díjazzák értékes jutalmakkal.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!