Jégverés pusztított Nyőgéren - fotókkal

Nyőgér - A vihar éjszaka csapott le a Vas megyei falura, a szél és a borsó nagyságű jég letarolta a nyőgéri kiskerteket, gyümölcsösöket és a szőlőket is. Nyolc órával a történtek után még tízcentis jeget fotóztunk a falu vízelvezetőjében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



Fotók: Kiss Teodóra

- Éjszaka fél kettő körül csapott le a vihar, reggel láttuk, mit végzett. Letarolta a virágokat, palántákat, salátát, gyümölcsfákat. Minden odalett. De nem csak nálunk, hanem a szomszédoknál is, sőt az egész faluban - mutat szomorúan a portáján álló jégtömegre jó nyolc órával a vihar elvonulta után Korcz Imréné, nyőgéri lakos.



Van mit markolni

Nagy Károly polgármester, aki délelőtt végigjárta faluját, s ezáltal van némi rálátása a károk mértékére, annyival egészíti ki az előzőeket, hogy a borsó nagyságú jéggömbök mintegy három kilométer szélességben tették tönkre a termést, van olyan ház, amelynek ablaka is megrongálódott. 

A szomszédos sótonyiaknak szerencséjük volt, őket már csak a gyorsan levonult vihar szele érintette.




Délelőtt tíz után Nyőgéren még mindig látszanak az éjszakai vihar nyomai

A katasztrófavédelem ügyeletéhez nem érkezett bejelentés a környékről. 

Péterváry Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint nehéz megmondani előre, hogy hol lesz jégeső. 

- A mi szélességi fokunkon minden dörrenő zivatarfelhő tartalmaz jeget, de ezek 99 százaléka nem éri el a földet. Nagyon heves zivatarra van ahhoz szükség, hogy a jég a földre hulljon. Ha az ég beborul, felhős lesz és vihar készülődik, 1-2 százalék esélye mindig van annak, hogy jég is lesz egy-egy területen. Ha egy zivatargóc kialakul, az látszik a radaron, hogy merre halad, de akkor sem lehet igazán megmondani, hogy mikor "csap le" majd a jég, az előrejelzések is csak a légkör leginstabillabb területét szokták alapul venni - tudtuk meg Pétervári Tibortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!