Jó lesz a 2011-es vasi gyümölcstermés

Szép a szőlő, az alma, ízekben, illatban és cukortartalomban gazdag, és várhatóan jó hozamot is ad.

Peltzer Géza

- A július végi 2-3 hetes esős és fényben szegény periódus idején az addigi több száz órás napsütés-előny nagy részét elvesztettük a tavalyi évvel szemben, de a természet most is legalább egy héttel előbbre tart.  Az idei év a termelés külső körülményeit tekintve - hazánk más területeivel összehasonlítva - szerencsésnek mondható: elkerülték megyénket azok az időjárási anomáliák, melyeket máshol el kellett viselni. Fagykár volt nálunk is, főleg almában, a csonthéjasok egy része megfázott, a szép virágzás után nagy volt a gyümölcshullás, de van termés - tudtuk meg dr. Márkus Antal szaktanácsadótól.
 
Hamarosan elkezdődik az alma szedése a Gála fajtakörrel, de szépen színesedik a Jonagold és a Jonagored is, ahol a várakozási idők figyelembevételével a szakember javasolja a mankocebes vagy rezes (rézhidrixid, rézszulfát) kezeléseket elemi kénnel kiegészítve, vagy a tetrakonazolt. Több, erősen atkás ültetvény esetében javasolt a fenazaquin bevetése is. Molykártevők ellen jól szerepelt eddig is a spinozad és dimetoát hatóanyag.
 
A szőlőkben a fürtök körüli leveleket kell  gyéríteni, leszedni, ennek célja, hogy a napsütés érje a szemeket, szellősebb legyen a lomb, eső után gyors legyen a felszáradás. A sűrűbb lombozatú töveknél maga a növény is próbál védekezni:  a belső levelek sárgulnak, elszáradnak, ezeket ki kell szedni a fürtök körül.
 
Általában augusztus 20. körül szokták az utolsó permetezéseket elvégezni a szőlőkben, mely most aktuális.
 
Lisztharmat ellen az elemi kén mellett a meptildinokap, vagy a miklobutanil+quinoífen kombinációt javaslom. Peronoszpóra ellen az almánál már javasolt rezes valamint a rézoxiklorid+cimoxanil és mankocebes kezeléseket, a molykártevők esetében a klórpirifosz is bevethető - így a szaktanácsadó.
 
Aktuális feladat lesz a szüret után a gyomirtások elvégzése is, melyre a glifozát hatóanyag mellett az oxiflurofen és a floraszulfuron hatóanyagokat, esetleg kombinációjuk kiemelten javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!