Jön a tavasz! - Nem ijedt meg árnyékától az állatkerti medve

Nem volt árnyéka szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykertben a medvéknek - a népi időjóslás szerint ez azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig.

MTI

Február másodikán a medvék kijövetelének különleges jelentősége van, a népi hagyomány szerint ugyanis ennek a napnak az időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára. Ha napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed, visszabújik a barlangba és hosszú tél várható. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem látni, a tél már nem tart sokáig. Idén a borult idő miatt a barlangból előbúvó medvék árnyéka egyáltalán nem rajzolódott ki. A népi bölcsesség szerint tehát a tavaszias idő viszonylag korai beköszöntére lehet számítani.

Szintén korai tavaszt jósolt helyi idő szerint szerdán reggel a világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota, Punxsutawney Phil. Az idei volt a 125. előrejelzés, amelyet napkelte után nem sokkal, a szokásosnál kisebb tömeg jelenlétében hirdettek ki. A mormota, miután előmászott odújából nem látta meg a saját árnyékát, és ez azt jelenti, hogy hamarosan véget ér a tél. A pennsylvaniai kisvárosban minden évben február 2-án tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!