Jönnek a repülők: a porpáciak a beruházás mellett döntöttek

Porpác - Népszavazást tartottak a településen. A helyieknek arról kellett dönteniük, hogy megépíthesse-e a település határában a Sia-Port Kft. cargo-repterét. A többség a repülőtér mellett voksolt. Hét szavazaton múlott a beruházást akarók sikere.

Peltzer Géza

Heves kampányt folytatott a Sia-Port Kft. a községben, hogy megnyerje magának a lakosságot és meggyőzze őket arról, hogy a település érdekeit szolgálja majd egy megépítendő teher (cargo) reptér. A Porpácnál jóval nagyobb Vát  község lakossága nemrég a reptér létesítése mellett döntött népszavazáson, itt azonban nagyobb indulatokat váltott ki a tervezett beruházás. 

Aki ellene van, az a csendet, a nyugalmát és egézségét félti, aki a tervezett beruházás mellett tette le voksát, az a fejlődésben és beígért munkahelyekben bízik. Múlt csütörtök este még egy parázs hangulatú, már majdnem botrányos lakossági fórumon összecsaptak  az érvek és ellenérvek, tegnap már a szavazatoké volt a fő szerep. A porpáciak többsége végül úgy döntötk, támogatja a tervezett, mintegy 110 milliárd forintos beruházást. 


Rendőri biztosítás vasárnap is volt, de attrocitás nem történt, sőt hangos szó sem hangzott el ezen a csendes,  igazi tavaszi napon. 

161 választásra jogosult lakost várnak népszavazásra ezen a napon, tudtam meg Abóthné Mészáros Ágota jegyzőtől. A helyieknek a következő kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk: Akarja-e ön, hogy Porpác község önkormányztának képviselő-testülete Porpác község településszerkezeti és szabályozási tervében megtiltsa Porpác község közigazgatási területén repülőtér létesítését? Vagyis, a repülőteret ellenzőknek igennel, azoknak pedig, akik szeretnék a beruházást, nemmel kell szavazniuk. Sokan furfangot sejtenek a nyakatekert megfogalmazás mögött, de erről szó sincs, tudom meg a jegyző asszonytól:  csak így lehetett a kérdést feltenni, hogy az megfellejen a jogszabályoknak. 



Este nyolc órára megvolt az eredmény. 161 választásra jogosultból 148-an mentek el szavazni, 75 volt a nem, 68 az igen szavazat, vagyis a többség a repülőtér mellett voksolt. 

Kapcsolódó dossziénk: Váti repülőtér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!