Jövő héten becsengetnek: mennyibe kerül a tanévkezdés?

Megyei körkép - Már csak néhány nap és újra becsengetnek. A szeptemberi iskolakezdés nagy terhet ró az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő családokra. A munkáltatók iskolakezdési támogatással, az állam ingyenes tankönyvekkel segíthet a családoknak, sokan azonban egyik támogatásban sem részesülnek. Nekik a tanévkezdés több tízezerbe is kerülhet.

Vojnovics Viktória

Az évfolyamtól, az iskola típusától, a választott szaktól függően egy-egy diák tanévkezdése akár ötvenezer forintba is kerülhet. Az iskolakezdés költségit némileg enyhíti a munkáltató által adható támogatás, amely a minimálbér harminc százalékáig adómentes, azaz idén 21 ezer 450 forint gyermekenként, ezt az összeget, ha a munkáltató úgy dönt, akár mindkét szülő megkaphatja gyermekenkét július 1. és október 31. között. 

Ha  az édesanya és az édesapa egyaránt  részesül a juttatásban, akkor egy gyermek beiskolázására  közel 43 ezer forintot  is fordíthatnak, ami fedezné is egy-egy gyermek beiskolázási költségeit, de a jelenlegi gazdasági helyzetben kevés vállalat él a támogatás lehetőségével. 

Ha mégis, akkor leggyakrabban utalvány formájában kapják  meg a támogatás összegét a szülők, vagy utólag a számlák bemutatását követően téríti meg a beiskolázás költségeit az adott összeg erejéig a munkáltató.

Az állam is segíti a nehéz helyzetű családok iskolakezdését: ingyen tankönyvet kapnak a nagycsaládban nevelkedő gyermekek, gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, sajátos nevelésű igényű tanulók valamint a tartósan beteg, fogyatékkal élő diákok is. 

Több civil szervezet pedig füzetcsomagokkal igyekszik enyhíteni a rászoruló családokra háruló terheket. E támogatások hiányában egy-egy gyermek beiskolázása akár ötvenezer forintba is kerülhet, s ez az összeg tovább emelkedik, ha a gyerek  most kezdi meg tanulmányait általános, vagy középiskolában, illetve ha speciális tagozatot választ. 



Sebestyén Áron várja a szeptembert, ő szeret iskolába járni

Valamivel olcsóbban lehet megúszni az iskolakezdést, ha a diák nem az adott tanévben kezdi meg az általános iskola  első osztályt kezdi meg. A legnagyobb költséggel akkor járt a tanévkezdés, mikor Áron az első osztályba került  emlékszik vissza Sebestyénné Benkő Andrea. 

Akkor mintegy százezer forintot  költöttünk. Át kellett alakítanunk Áron szobáját: íróasztalt, polcokat, széket kapott, a korábbi játékkuckóba. A tankönyvek mellett akkor az  iskolatáskát, ünnepi ruhát, tornafelszerelést is be kellett szereznünk hangsúlyozza a fiatal anyuka. 

Áron az idén már a harmadikos lesz a Paragvári Utcai Általános Iskolában. Tavalyról jó néhány iskola kellék megmaradt, így igyekszünk azokat is felhasználni, de természetesen így is sok eszközt be kell szereznünk a következő tanévre  teszi hozzá.

A bevásárlást mi minden évben közösen ejtjük meg  mondja Andrea. Egy délután hármasba felkerekedünk, s megvesszük a szükséges dolgokat. Idén a legnagyobb nehézséget a tolltaró beszerzése okozta.  Nagyon nehezen taláúltunk olyat, ami töltetlen, s amibe mi választhatjuk ki az írószereket  mondja Andrea.  

Ez idáig a harmadik osztályos füzetekre, írószerekre kellékekre több mint 11 ezer forintot költöttünk, a tolltartó további 3500 forint volt, a tornafelszerelés kétezer ötszáz forintba került. E héten a tankönyveket is megvesszük, azokért  a nyelvkönyvek nélkül  körülbelül tízezer forintot fizetünk majd. 

Idén iskolatáskát, tornazsákot nem kellett vásárolnuk, mert a tavalyi még használható,  az alkalmi ruhát pedig ajándékba megkaptuk. Ám ha ezeket is be kellett volna szereznünk, akkor összességében mintegy ötven ezer forintba is kerülhetett volna az idei tanévkezdés  hangsúlyozza Andrea, majd hozzáteszi  augusztus elejétől folyamatosan figyelték az üzletek akcióit, s igyektenek minél olcsóbban kijönni. Ám tapasztalatból tudja, hogy nem mindig az olcsó termék a jó. 


Nagy mennyiségben olcsóbb a tankönyv

A tankönyvkiadók igyekeznek minél stabilabb árakkal dolgozni. Ha az iskola él a lehetőséggel nagyobb mennyiséget rendel, olcsóbb tankönyvekhez juttathatja a szülőket. Kiss János,  az Apáczai Kiadó Vas megyei szakreferense elmondta, több iskola él a kiadó azon ajánlatával, hogy a minél teljesebb körű rendelés esetén az elsősöket a kiadó ingyen tankönyvekhez juttatja. 

A tankönyvárak egyébként tavaly óta nem változtak. A kiadók igyekeznek csak a legszükségesebb (például papírárak) emeléseket beépíteni a tankönyvek árába. 



A szombathelyi Dési általános iskolába már kedden megérkeztek a tankönyvek  Fotók: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!