Jubileum: száz éve oktatnak a Gothard általános iskolában

Szombathely - A századik tanévnyitóra gyűltek össze pénteken a Gothard Jenő Általános Iskola egykori és mostani diákjai, pedagógusai, vendégei.

Simon Erzsébet


Különleges esemény színhelye volt pénteken az Agora-Művelődési és Sportház: itt tartotta jubileumi tanévnyitó ünnepélyét a százéves kámoni általános iskola, amelyet egykoron Szendy Teréz alapított, Iskolaépület hiányában az első tanévet 1912-13-ban bérelt tantermekben kezdték 105 tanulóval. Egy év múlva elkészült az oktatás háza,  amit 1925-ben bővítettek.  1948-ban körzeti általános iskola lett, tíz év múlva társadalmi munkában ismét bővítették. Az elmúlt két évtized új módszereket, kihívásokat, lehetőségeket kínált a Gothard Jenő Általános Iskolának,  amely nemcsak tartalmilag, hanem külsőleg is megújult. Az idei tanévet hatszáz beiratkozott diák kezdi meg; ők és elődeik, pedagógusok, városvezetők töltötték meg a Sportházat, s ünnepelték a jubileumot. A város nevében Marton Zsolt alpolgármester mondott köszöntő szavakat, majd időutazásra invitálták a megjelenteket. A kámoni iskola kezdeti éveit Szendy Teréz naplója alapján idézték a közönség elé, s a folytatásban a fejlődés mozzanatait is láthattuk. Az iskola volt és jelenlegi tanulója, apa és fia együtt mondott verset, egykori és mai diákok néptáncoltak,  énekeltek, dr. Széll Kálmán a diákélményeiről mesélt, s Andor Ottó   aki 15 évig volt az intézmény vezetője  is megosztotta gondolatait a jubileum kapcsán. Devecseri László költőt is megihlette a kerek évforduló: a jeles alkalomra írt versét ő maga  egy hatodikos tanulóval közösen adta elő.  Mándl Józsefné igazgató pedig tanévnyitó beszédében a gyerekekhez szólva úgy fogalmazott: Minden gondolatunk, minden tervünk azt célozza, hogyan lehetne benneteket vidámabbá, életrevalóbbá, műveltebbé, derekabbá tenni. Ismerve az örökséget, ezen dolgozunk a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!