Kádár nem nyúlt hozzá, a UPC megvariálta: hova lett a gráci tévé?

A UPC szombathelyi, kábeltévés ügyfelei február 1-től csak akkor láthatják az osztrák 1 és 2 adó műsorait, ha külön kérik a szolgáltatótól az adókat - kérdés, mibe kerül ez az előfizetőknek. Ami még a Kádár-korszakban is tabu volt, azt most nagyon megvariálta a szolgáltató.

Török Tibor

A Bonanza, a San Francisco utcáin, Kojak, Dallas ma már filmmúzeumi darabok, azonban  a hetvenes-nyolcvanas években a vasi mindennapok részei voltak - kortárs filmekkel, klasszikus westernekkel, sportközvetítésekkel egyetemben. Két tévéadó volt " a kulcslyuk", ezeken keresztül a nyugati határvidéki lakói beleshettek a vasfüggöny túlsó térfelére.

Bár ma már teljesen más a kínálat, a vasi térségből még mindig sokan tájékozódnak a két adó segítségével is - az ORF maga is igyekszik tartani a lépést a kereskedelmi tévékkel, így a film- és sportkínálata,  kifejezetten jó. Nem beszélve arról, hogy magyar nyelvű adása is van a televíziónak: az őrvidéki magyarokról számol be a műsor.

Szerkesztőségünkbe beérkezett panaszok nyomán kiderült, hogy ami a helyben élőknek természetes, az egyik szolgáltatónak nem az. A UPC kábeltévés előfizetői azzal szembesültek, hogy a két osztrák adó helyén permanens hangyabox megy: a cég Szombathelyen kivette az analóg kínálatból a két ORF csatornát. Ezzel egyébként a digitális, a drágább csomagokra előfizetők is osztrák műsor nélkül maradtak -  ők elérik a hagyományos módon érkező adókat is, már ha azok benne vannak a csomagban. Egyelőre nincsenek, mindössze annyi olvasható a helyükön, hogyha ilyent akar a polgár, akkor lesz szíves maga kérni, ami meglehetősen furcsa eljárás.

A UPC weblapján található információk alapján  a digitális csomagokban (5730 forint a legolcsóbb összeállítás) prémium kiegészítőként kínálják a két osztrák csatornát.. Az eddig is a kínálatban szereplő hírcsatornák egy részéből (havi négyszáz forintért) kialakítottak egy Európa nevű csomagot, benne BBC Entertainment, TV5 Monde, TV E,  ZDF,  VOX,  SAT1,  RTL, ERT Sat  adókkal, míg a jelenlegi összeállításban szintén szereplő Rai Uno olasz, RTR Planet, CCTV 4, Polonia,  mellett a húzónévnek szánt ORF 1 és az ORF 2  (valamint a szlovén TV) alkotja a Világ csomagot, szintén 400 forintért.

Aki csak a cég weblapjáról és a tarifákból tájékozódott, annak úgy tűnhetett, hogy plusz pénzt kell fizetnie a hírcsatornákért - a cég által átküldött tájékoztató szerint ennél bonyolultabb a helyzet. Íme:

" Február 11-től a digitális nagy csomagkban is megszűnik majd az idegen nyelvű csatornák továbbítása és a továbbiakban a digitális szolgáltatás előfizetőinek is csak mini csomagok keretében lesznek elérhetők. Aki tehát már jelenleg is a digitális szolgáltatás előfizetője, annak is jeleznie kell, hogy továbbra is igényt tart a külföldi adásokra. Ebben az esetben díjmentesen biztosítjuk számára a választása szerinti, egyik mini csomagot, a másik csomagot pedig 300 Ft havidíjon rendelheti meg. Ugyanakkor ezek a mini csomagok már az olcsóbbik, digitális alapcsomaghoz is megrendelhetőek. Ezzel párhuzamosan a digitális televíziós alapcsomagok listaáras díját természetesen csökkentjük. "

Úgy tűnik, ez az üzenet nem igazán jutott el az érintettekhez, az előfizetőkhöz, akik elég markánsan azt sérelmezik, hogy  egyik napról a másikra történt meg a váltás. Mi a cég honlapján a nem túl feltűnő helyen lévő csatornakiosztás menüpont pdf-fájlainak letöltése után értük el az érdemi információkat. Valljuk meg, ez nem az a webhely, amit tömegével tesznek a tévénézők a kedvenc webhelyeik közé.

Arról nem is szólva, hogy nem egyszerű értelmezni a leírtakat. Ha valaki eddig digitális előfizetőként meg akarja tartani az eddigi hírcsatornákat (Európa), azt ingyen teheti meg. Viszont ha szeretné az ORF-et, akkor 300 forintot kell leszurkolnia - eddig világos. Az is, hogy az analóg előfizetők is választhatnak a minicsomagokból. Ám de: mennyivel csökkentik a digitális csomagok árát, ha egyszer kérnek 300 (weblap szerint 400) forintot az egyik pluszcsomagért? 

OLDALTÖRÉS: Nem vész el, csak átkerül a mini csomagba

Nem vész el, csak átkerül a mini csomagba

Nem vész el, csak átkerül a mini csomagba

Nem vész el, csak átkerül a mini csomagba

Mivel mindez már komoly felzúdulást okozott  Sopron környékén - ahol érdekes módon szintén a mindennapok része a két osztrák csatorna - megkerestük a UPC-t, és Szűcs László kommunikációs igazgató készségesen válaszolt a kérdéseinkre, többek között arra, hogyan tudták Kádár Jánost überelni.

A tájékoztatásról:

- Természetesen készséggel adunk tájékoztatást a változásokról, mint ahogy megtettük ezt korábban már az előfizetőink számára közvetlenül is, a számlalevelükben, továbbá fizetett hirdetésekben országos lapokban, és az internetes oldalunkon is.

Nem úgy, ahogy eddig:

- Mindenek előtt a legfontosabb, hogy az idegen nyelvű adások NEM szűnnek meg a kínálatunkban, továbbra is mindenki elérheti őket, csak más módon, mint eddig.

Vajon kisebb kínálathoz alacsonyabb tarifa társul-e:

- Természetesen csökken a tarifa is abban a digitális csomagban, ahol ez a változás valóban a tartalom mennyiségének a csökkenését jelenti. Az analóg csomagban azonban az idegen nyelvű adások kivételével egy időben a magyar nyelvű tartalom gazdagodik. Az analóg és a digitális szolgáltatásaink is a közeljövőben még további új magyar nyelvű csatornákkal bővülnek, természetesen a havidíj emelése nélkül.

Kádár-rendszerre való hivatkozás:

- Azt a kérdését illetve inkább állítását nem tudom értelmezni, hogy miért oldottuk volna meg simán azt, amit a Kádár-rendszernek nem sikerült elérnie (hogy ne nézzék az emberek az ORF-csatornákat). Az emberek éppen a kábeltelevíziós szolgáltatás segítségével tudták nézni az elmúlt időszakban is a külföldi adásokat, és most is tudják nézni ennek a segítségével. Enélkül ma már aligha láthatnák őket.

Tudják-e a messzi Budapesten, hogy mit jelent a két kulturális ikon Vasban:

- Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontosak ezek a csatornák, éppen ezért fel sem vetődött annak a lehetősége, hogy megszüntessük a továbbításukat, sőt immár országosan, minden szolgáltatási területünkön elérhetővé tettük őket.

OLDALTÖRÉS: A UPC hivatalos összefoglalója a német nyelvű csatornákról

A UPC hivatalos összefoglalója a német nyelvű csatornákról

Ahogy említettük, az ügynek már voltak előzményei, így a kommunikációs igazgató elküldte a hivatalos összefoglalót, amit az alábbiakban olvashatnak.

A UPC hivatalos összefoglalója a német nyelvű csatornákról

Ahogy említettük, az ügynek már voltak előzményei, így a kommunikációs igazgató elküldte a hivatalos összefoglalót, amit az alábbiakban olvashatnak.

A UPC hivatalos összefoglalója a német nyelvű csatornákról

Ahogy említettük, az ügynek már voltak előzményei, így a kommunikációs igazgató elküldte a hivatalos összefoglalót, amit az alábbiakban olvashatnak.

A UPC hagyományos analóg kábeltelevíziós csomagjaiból február 1-jétől – az előzetes tájékoztatásnak megfelelően – országszerte kikerültek az általános profilú külföldi, idegen nyelvű tévéadások. Ezek a műsorok azonban nem szűntek meg a UPC kínálatában, csupán az elérhetőségük változott meg. Az idegen nyelvű műsorok a UPC digitális kábeltelevíziós szolgáltatásának részeként láthatóak továbbra is. Ezt a digitális rendszerű szolgáltatást valamennyi érintett előfizetőnk számára jelentős kedvezménnyel biztosítjuk, ezzel is segítve az átállást.

 A vállalatunk által már hosszabb ideje megkezdett fokozatos digitális átállás egyik szükségszerű velejárója, hogy a hagyományos analóg frekvenciakészlet egyre szűkül és ezzel együtt az analóg módon továbbított csatornakínálat is módosul. Kizárólag ezeknek az analóg frekvenciáknak a felhasználásával lehetséges ugyanis a teljes elérhető kínálatot (digitális módon) tovább gazdagítani, színesíteni, illetve olyan többlet szolgáltatásokat bevezetni, mint a nagyfelbontású (HD) adások és az elektronikus videotár. A digitális technika teszi lehetővé azt is, hogy az előfizetők a különböző nézői érdeklődésnek megfelelően többféleképpenj válogathassák össze maguk számára a kívánt tartalmat. Ennek a folyamatnak a következtében a hagyományos analóg kábeltelevíziós szolgáltatás szerepe átalakul. Egyre inkább a legszélesebb közönségnek szóló alapkínálatot hivatott biztosítani, miközben a digitális szolgáltatás képes teljesíteni a legkülönlegesebb igényeket is. Ezért kényszerültünk arra, hogy az országban mindenütt kivegyük az analóg alapkínálatból a külföldi, idegen nyelvű, általános zsánerű tévécsatornákat, és részben új magyar nyelvű népszerű műsorokkal helyettesítsük őket, részben pedig frekvenciasávjaikat további fejlesztésekhez használjuk fel.

 Az azonban egy pillanatig sem volt kétséges a számunkra, hogy az analóg kínálatban megszűnő külföldi adásokat  továbbra is elérhetővé kell tennünk előfizetőink számára. Nemzetiségi nyelvük ápolását illetve idegennyelv-tanulásuk segítését mindig is elengedhetetlen fontosságúnak tartottuk. Ezért alakítottunk ki a digitális szolgáltatás keretében két mini csomagot, amelyek többféle idegen nyelvű adást tartalmaznak, mindenki számára elérhető, 300 Ft-os áron. Ezek a kis csomagok az összes szolgáltatási területünkön elérhetőek, Soprontól Nyíregyházáig. Így ezentúl nem csak a nyugati határmenti területeken, hanem az országban bárhol élő nemzetiség tagjai, vagy egyszerűen csak a német nyelv és kultúra iránt érdeklődők mind hozzájuthatnak a változatos, 6 csatornát tartalmazó német nyelvű kínálathoz. Ráadásul ezek a kiegészítő csomagok már a digitális alapcsomaghoz is választhatóak, nem szükséges miattuk a legdrágább csomagra előfizetni. Sokak számára így a továbbiakban digitálisan is olcsóbban lesznek elérhetők a német és más idegen nyelvű adások, mint eddig analóg módon. Ehhez az szükséges, hogy az előfizetők meglévő analóg szolgáltatásukat digitálisra módosítsák, a 1221-es TeleUPC ügyfélkapcsolati telefonszámon vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodákban.

 Február 11-től a digitális nagy csomagkban is megszűnik majd az idegen nyelvű csatornák továbbítása és a továbbiakban a digitális szolgáltatás előfizetőinek is csak mini csomagok keretében lesznek elérhetők. Aki tehát már jelenleg is a digitális szolgáltatás előfizetője, annak is jeleznie kell, hogy továbbra is igényt tart a külföldi adásokra. Ebben az esetben díjmentesen biztosítjuk számára a választása szerinti, egyik mini csomagot, a másik csomagot pedig 300 Ft havidíjon rendelheti meg. Ugyanakkor ezek a mini csomagok már az olcsóbbik, digitális alapcsomaghoz is megrendelhetőek. Ezzel párhuzamosan a digitális televíziós alapcsomagok listaáras díját természetesen csökkentjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!