Kampánytéma lett Ausztriában a keleti bűnözés letörése

Különös, bizonyos szempontból ijesztő helyzet kezd kialakulni magyar-osztrák határon, jelesül a burgenlandi-vasi szakaszon. Miközben a tartományfőnök Hans Niessl már azzal kampányol, hogy letöri a keleti bűnözést, még több katonát vetve be, addig a magyar külpolitika néma marad, talán nem is tud az egészről.

zaol.hu

- Még több katonát fogok hozni a határra, hogy letörjük a Keletről jött bűnözést, megszűrjük a belépőket, megvédjük Burgenland polgárait - nyitotta választási kampányát pár nappal ezelőtt Hans Niessl tartományfőnök és szavai nagy tetszésre találtak. Pedig nem egészen így indult a történet  akkor, amikor megnyíltak a határok és örömmel vettük a  schengeni, uniós nornák kiterjesztését. 

A vasi határszakaszon számos helyütt szűnt meg az ellenőrzés és ez nagyban megkönnyítette az adott kistérségi földművelést, utazást. Ráadásul nem következett be akkor még amitől nem csak a rendőrség, de a sajtó, a közvélemény is tartott: elszabadul a bűnözés. Még tavaly nyáron is arról számolt be a média, hivatkozva  rendőri vezetőkre, hogy semmivel sem gyakoribb a bűncselekmény, mint korábban.

Most nagyot változott a helyzet. Magyarország és más keleti - Románia, Bulgária, Szlovákia - uniós országok gazdasági zuhanórepülése nem maradt hatástalan a nyugatiakra sem. Szomszédaink azért valamit tudhattak, mert többszöri, brüsszeli felszólítás ellenére sem vonták ki katonai alakulataikat (Ausztria nem tagja a NATO-nak, így nem vonatkoznak rá bizonyos törvények) a keleti térségből. Sőt, jelentősen bővítenek.

Güssingben (Németújvár) keserű hangulat fogad. Franz Stangl nyugdíjas tartalékos tiszt nem kertel: szerinte nagyot romlott a helyzet.

- Ausztriát nem rázta meg a válság, a magyarokat, ezt tapasztaljuk, meg a földbe döngölte. Kárt ezt szépíteni, kérem. Ezért nem is lepődtünk meg eleinte, amikor betörések voltak a városban. Csakhogy pár hónap alatt ijesztően megnőtt a számuk, valóságos bűnözői konvojok lepik el a környéket. Sajnos, sok közte a magyar is, bár nem a szomszéd megyékben élő. Ezt onnét tudom, hogy a rendőrség tájékoztatja az elfogások után a polgármesteri hivatalt, ők meg a népeket - mondja a férfi. Aki szerint nagy hiba volt a csendőrség (Gendarmarie) beolvasztása,  mert most az egységes polizie gyakorlatilag tehetetlen. 

Nem szűrhet a határon, nem az a dolga. A katonaság meg nem mehet a határra, mert az politikai ügy lenne. A helyi lapok szerint ha most kellene szavazni arról, hogy legyen, vagy sem határellenőrzés, akkor az emellett kiállók eberaui eredményt érnének el (ott csaknem 100 százalékos volt az elutasítás).

Érdeklődtünk a téma kapcsán magyar rendvédelmi szervezeteknél is. Megtudtuk, sikeres és jól működik a közös járőrözés például Bükön, vagy Körmenden. Az is előny, hogy kicserélik a rendőrök az információikat. Az osztrák  katonasághoz azonban nincs átjárás. Ahogy egy szombathelyi rendőrtiszt fogalmazott, az kemény téma. A probléma akkora lett szomszédainknál, hogy a holnapi, köztársasági elnökválasztás egyik fő témája. Josef Pröll jelölt szigorú fellépést ígér, Maria Fekter belügyér pedig érzékelhetően kedvét veszítette az eberaui fiaskó miatt.

Beautózzuk a határ egy szakaszát, Güssing és Rehnitz között. Güssing határában ránézünk a laktanyára, ide vonják össze az oberwarti és pinkafeldi katonai erőket, mármint a felújítás után. Pár hónap múlva indulnak a munkálatok, 9-11 millió eurót szánnak rá.
  
- Nálunk 6, illetve 9 hónap a sorkatonaság, attól függ, hogy fegyveres, vagy egészségügyis - tájékoztat Hubert Hansl helyi lakos. - Itt a többség támogatja Niessl-t, mert egyre rosszabb a közbiztonság. Nagy baj volt, hogy így elengedték a dolgokat, hogy nincs kontroll. Éppen most mondta az egyik rendőr, hogy reggel leintett egy magyar rendszámú furgont, benne 130 lopott motorfűrészt talált. Ezek napi ügyek. Támogatjuk, hogy a katonaság a közvetlen határon is járőrözzön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!