Kánikula! négynapos hőségriadó, a középhőmérséklet 27 fok felett

A legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendeli el a péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra az országos tiszti főorvos.

MTI

Paller Judit csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő négy napban hőségre kell számítani, a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, majd a 27 fokot is meghaladhatja. 

Hangsúlyozta: az ilyen a napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma. Ezért az egészségügyi szolgáltatókat arra kérik, hogy az intézményekben minél több üres ágy álljon rendelkezésre. Emellett értesítették az egészségügyi tárcavezetést, a katasztrófavédelmet és a mentőszolgálatot, kérve, hogy tegyenek meg minden szükséges előkészületet. Továbbá a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután lehetséges, hogy a hőség miatt a kamionstop időszakos feloldását is elrendelik majd - tette hozzá Paller Judit.
   
A tiszti főorvos elmondása szerint különösen a közép-magyarországi régióban és a Dél-Dunántúlon lehet nagy hőségre, 27 fok feletti napi középhőmérsékletre számítani. Az enyhülés várhatóan kedden érkezik meg a Nyugat-Dunántúl felől.
   
Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese arról beszélt: a hőhullámok száma az elmúlt években jelentősen megemelkedett, és a környezeti hatások közül a legsúlyosabb a magas hőmérsékleté. Az ilyen napokon átlagosan országszerte 22, csak Budapesten pedig mintegy 25 százalékkal magasabb a halálozások száma - tette hozzá.

Kifejtette: a nagy melegben a kockázati csoportba tartoznak az idősek, a kisgyermekek, a krónikus szív- és keringési, légzőszervi, valamint anyagcsere-betegségben szenvedők. Kiemelte: a nagy meleget a túlsúlyosak, az elhízottak és a cukorbetegek sokkal nehezebben viselik. Felhívta a figyelmet, hogy ha a veszélyeztetettek közül bárkinek panasza lenne, keresse fel háziorvosát.

Azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután három óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, különösen mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az UV-B sugárzás szintje is meghaladja majd a riasztási küszöbértéket. Az érzékeny bőrűek akár negyed óra alatt is leéghetnek, ezért kiemelten fontos a legalább 15 faktoros napvédőkrém használata. A sugárzás a vízparton még erősebb, ezért strandra menni is csak kora délelőtt vagy a késő délutáni órákban ajánlott - tette hozzá.
   
Páldy Anna arra is kitért: a meleg ellen a legjobban a környezet folyamatos hűtésével lehet védekezni. Hangsúlyozta, az az ideális, ha a kinti és a benti hőmérséklet között legfeljebb öt fok az eltérés, ennél nagyobb különbséghez ugyanis nem tud megfelelően alkalmazkodni a szervezet.
   
A légkondicionálók használatát ajánlják, a ventilátor viszont nem hűti, csak keveri a levegőt, így használata csak akkor javasolt, ha a benti hőmérséklet 30 fok alatt van. Emellett ventilátor használatakor több folyadékot is kell fogyasztani - emelte ki Páldy Anna.
   
A nagy melegben az átlagos 2-2,5 liter mellett további 2-3 liter folyadék - elsősorban víz - fogyasztását javasolják. A tömény alkoholtartalmú, valamint a magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalokat ajánlott kerülni.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján a hőségre vonatkozóan több területre piros figyelmeztető előrejelzést adott ki péntekre. Eszerint Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a napi középhőmérséklet általában 27  fok felett alakulhat.
   
A Közép- és a Nyugat-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön az előrejelzés szerint 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, így ezekre a területeken várhatóan másodfokú, narancsszínű riasztás léphet életbe pénteken.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!