Kártérítési perrel a bombariadók ellen

<b>Szombathely</b> - A vasúti átjárókban a sorompó csapórúdjainak megrongálása jelentős kárt okoz, főleg, hogy az elkövetők többsége külföldi kamion, így nem tudják őket utolérni. Erről is beszéltek egy regionális értekezleten a MÁV képviselői.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Négy megye rendőrvezetői és a MÁV Zrt. képviselői számoltak be az elmúlt év tapasztalatairól. A téma az üzlet- és közlekedésbiztonság volt. 

Stangl Imre, a MÁV ZRt. területi vasútbiztonsági osztályának vezetője elmondta, Győr-Moson-Sopron, Vas Veszprém és Zala  megye területén tavaly tizenöt vasúti átjáróban történt ütközéses baleset, ebből három Vasban. 

A sorompó csapórúdjainak megrongálása is jelentős kárt okoz a vasúttársaságnak, főleg, hogy az elkövetők többsége külföldi kamion, így nem tudják őket utolérni. 



2008-ban Vas megye területén 33 esetben rongálták meg járművekkel a sorompórudakat. 

A vagyon elleni cselekmények száma viszont nőtt: míg 2007-ben 156 ilyen eset volt a négy megyében, tavaly 231 alkalommal rövidítették meg a társaságot. Az esetek több mint felét, 125-öt Szombathelyen regisztrálták. 

Ez a magas szám a vasi megyeszékhely végállomás-jellegével is magyarázható, ami magyarul annyit jelent, hogy az ilyen jellegű cselekményeket  függetlenül attól, hogy hol történtek  többnyire csak  itt észlelik. És bár a vasúttársaság vagyona elleni cselekedetek száma nőtt, az összesített kárösszeg (13,6 millió forint)  százezer forinttal alacsonyabb a 2007 évinél.

A rendőrség részéről dr. Halmosi Zsolt dandártábornok, vasi főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nem végezhet vagyonvédelmi tevékenységet, a kártérítési pereket is a MÁV-vezetők figyelmébe ajánlotta. Szerinte egy precedens jellegű kártérítési perrel rövid úton elejét lehetne venni a sok bosszúságot és bevételkiesést okozó bombariadóknak.  

Rendőr- és MÁV-vezetők értékelték a tavalyi év eseményeit  Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!