Kátyúznak a vasi utakon

Megyei körkép - Sok a burkolathiba a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága által kezelt mintegy 1500 kilométernyi útszakaszon. A 8-as főúton Szemenye és Vasvár között félpályás lezárás mellett aszfaltoznak. A hét végéig torlódásra kell számítani. Molnaszecsőd és Szentgotthárd között kátyúznak, jelzőőrök segítik a közlekedést.

Varga Nóra

Dolgoznak a vasi közút munkatársai az általuk kezelt 1500  kilométeres úthálózat burkolathibáinak kijavításán.  Vas megye négy üzemmérnökségének egy-egy brigádja folyamatosan kátyúzza az utakat.  Szakács Gábor, a Magyar Közút területi referense elmondta, hogy a  legrosszabb  állapotban  a 86-os út volt a télen, ezért ott  több helyen sebességkorlátozást kellett bevezetni. Azonban a kátyúzások miatt  a balesetveszélyes burkolathibák száma  csökkent, ezért  az elmúlt héten a 40-es és a 60-as sebességkorlátozást a Szombathely és Körmend közötti szakaszon megszüntették. Így itt a közlekedőknek nem kell sebességkorlátozással számolniuk, azonban nem árt a körültekintő, óvatos közlekedés az egyenetlen úttest miatt.  

A 8-as főúton Szemenye és Vasvár között félpályás lezárás mellett aszfaltoznak. A hét végéig torlódásra kell számítani. Molnaszecsőd és Szentgotthárd között kátyúznak, jelzőőrök segítik a közlekedést.

A 86-os úton kívül a 8-as számú főút Körmend és Rábahidvég közötti szakasza,  valamint a 76-os számú főút ad és adott sok munkát a közút munkatársainak. A társaság téli időszakban hideg kátyúzó anyagot alkalmaz. Tartósan kedvezőtlen időjárás esetén előfordul, hogy egyazon helyen újra kilyukad a  burkolat, ezért  újra be kell tömni. A tél elmúltával lehet meleg aszfalttal kátyúzni, amely lényegesen tartósabb. Az idei hosszú, fagyos tél rendkívül  megviselte Vas megye útjait. Szakács Gábor   hozzátette, hogy a  nagy felületű burkolatjavításokat rendszeres időközönként 5-10-15 évente kellene elvégezniük. Azonban ezek között a javítások között egyre több idő telik el, így  az úthálózat állapota folyamatosan  romlik.  Emiatt    évről-évre  több a lokális burkolathiba. A területi referens hozzátette, egész évben azon dolgoznak, hogy a nyári időszakra megfelelő állapotban legyenek az általuk kezelt útszakaszok.



Gőz és erő. A legtöbb munkát a 86-os főút adta a közút dolgozóinak Fotó: Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!