Kedvenc könyveim: világirodalmi sorozat kiadónktól

Egyre többen gondolkodnak a könyvolvasás szerepének középpontba állításáról, korábbi rangjába való visszahelyezéséről. Az alapműveltséghez nélkülözhetetlen az irodalmi klasszikusok ismerete, az igényes nyelvhasználathoz a gazdag szókincs, a kreativitáshoz a kellő fantázia.

Merklin Tímea

Ehhez szeretne hozzájárulni most a Pannon Lapok Társasága azzal a könyvsorozattal, aminek első kötetét keddi lapszámunkhoz mellékeltük. Szerettük volna látni, hogy reagálnak a Vas Népe olvasói, ezért már kedden megmutattuk A párizsi Notre-Dame című szép borítású, új kiadású könyv első részét egy előfizetőnek, majd  egy pavilonnál bevártunk egy érdeklődőt, aki lapunk árus példányát kereste.

- Ez nagyon jó könyv, még nem volt meg - örült a szombathelyi Váci utcában lakó Déri Sándorné, amikor kézbesítőnk  Sziklainé Pulai Adrienn  (akit elkísértünk az előfizető lakására) felkereste A párizsi Notre-Dame legelső kezünkből kiadott kötetével.  - A munkahelyemen olvasták, a kollégáim mesélték, onnan tudom, hogy ez jó történet. Örülök, hogy ötven forintért hozzá lehet jutni. -

- Hogy A párizsi Notre-Dame második kötete már 990 forint lesz? Az sem sok a mai könyvárak mellett! Tegyen félre nekem egyet!  - mondta egy hölgy a Váci utcabeli újságos pavilonnál, ahol próbaképpen kínálták a sorozat első darabját.

- Otthon is van könyvgyűjteményünk, a szüleim is sokat olvasnak, én is megveszek minden könyvet, ami érdekel. Olvastam a notre-dame-i toronyőr történetét, nagyon tetszett, szeretem a romantikus regényeket, a régimódi történeteket. A párizsi Notre-Dame 10. évfolyamon ajánlott olvasmány volt  - mondta Varga Diána 12. osztályos gimnazista, aki magyar fakultációt látogat a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. - Olvastam a Jane Eyre-t is, egy rögös életutat megjárt lány története, aki sok szenvedés után mégis boldog lesz. -

- Nekem az tetszik, ha a történetek nem hétköznapi emberekről szólnak. Én is olvastam a Jane Eyre-t, amiben az egyik szereplő nem egészséges, a másik nem szép, de különlegesek - osztotta meg élményét Ancsin Enikő 12. osztályos diák.

- A Jane Eyre egy barátnőnknek volt meg, ő adta kölcsön mindegyikünknek, így olvastuk, hogy kézről kézre járt. Tetszett az írónő, Charlotte Bronte stílusa, újat hozott az irodalomba. Már meg is rendeltem a könyvet a Vas Népén keresztül, amikor az újságban először megjelent a megrendelőszelvény. Bánom, hogy nem rendeltem a sorozatból többet, mióta ismerem a könyvlistát, még tudnék választani. De ha megint megjelenik a megrendelőszelvény, újra kitöltöm - mondta Mesterházy Dorina, aki nem is magyar, hanem biológia fakultációs a gimnáziumban, de nagyon szereti az irodalmat.  Mindig csak azokat a könyveket veszem meg, amiket elolvastam már, hogy tudjam, mit veszek. Szeretem birtokolni, feltenni őket a polcra, aztán másodszor, harmadszor is elolvasni. -

- Szerintem sokkal többen olvasnak ma a fiatalok közül, mint ahányan be merik vallani - szögezte le Sipos István Krisztián,  matematika-informatika fakultációs gimnazista.  Főleg a fiúk nem merik beismerni, mert rontaná az imázsukat, hiszen az terjedt el, hogy olvasni nem menő. Attól félnek, hogy lejáratják magukat, ha kiderül, hogy olvastak. Én a sorozatból a Frankensteint ismerem egyrészt filmből, másrészt angolul olvastam. Felkeltette az érdeklődésemet néhány cím, ezeket a könyveket szeretném elolvasni: Copperfield David, A pármai kolostor, A fegyenc. -

- Én az Üvöltő szeleket olvastam - fűzi hozzá Pöcskey Noémi informatika fakultációs gimnazista. Nekünk otthon sok könyvünk van, szerintem olvasni az általános műveltség része. Ezek nem az iskola, hanem az élet kötelező olvasmányai.

A PLT tudatosan törekszik az olvasás megszerettetésére, hogy megkönnyítse olvasói, előfizetői számára a széles körű tájékozódást, művelődést és az igényes kikapcsolódást - hangsúlyozta  Kázmér Judit, a PLT ügyvezető igazgatója.

Mikor az új kiadói kezdeményezés hátteréről kérdeztük, a következőket mondta: Meggyőződésünk, hogy kevés olyan kikapcsolódási forma létezik, amely felérne az olvasás nyújtotta élménnyel. Szeretnénk azoknak és itt főként a fiatalokra gondolok, akik esetleg még nem fedezték fel, milyen érzés belemerülni egy-egy igazán jó könyv teremtette világba a kezébe adni olyan olvasmányokat, amelyek megnyitják előttük ezt a lehetőséget. Azok számára pedig, akik esetleg egykor futólag, kötelező olvasmányként vagy más módon találkoztak ezekkel a klasszikus művekkel, itt az alkalom, hogy eredetiben újra felfedezzék. Mi hiszünk abban, hogy az elektronikus média, illetve az internet térhódítása nem azt jelenti, hogy az egyik kizárja a másikat, hanem azt, hogy erősíthetik egymást. Ezt tapasztaljuk a középiskolák számára immár sok éve megrendezett, nagyon sikeres Séta-táborainkban. Szeretnénk, ha egyre többen rádöbbennének, mennyire más élmény, egy jól szerkesztett újságot, igényes könyvet kézbe venni és megérteni az abból hozzánk szóló üzeneteket.

Érdeklődésünkre, hogy a magyar irodalom olvasásának népszerűsítésére miért nem vállalkozott e sorozatban, Kázmér Judit azt válaszolta:

Reméljük ízlésünk találkozik az olvasóinkéval, a fő szempont az volt, hogy a családi könyvtárba illő köteteket kínáljunk. Ha sikeres lesz a kezdeményezésünk, és olvasóink igénylik, következhet a magyar irodalom is. Az akcióban az átlaghoz képest egyharmad áron lehet nagyon igényes kivitelű, prémium minőségű könyvekhez jutni. Az első kötet jelképes áron, 50 forintért, a többi pedig 990 forintos egységáron vásárolható meg. Előfizetőink megrendelhetik a kézbesítőknél, ők házhoz is viszik a köteteket, egyébként pedig az újságárusoknál és az ügyfélszolgálati irodáinkban lehet megvenni, megrendelni. A kedvezményes ár egyrészt kiadónk elkötelezettségét bizonyítja az olvasás népszerűsítése mellett, másrészt bízunk benne, hogy széles körben érdeklődésre talál a sorozat. Közrejátszik az is, hogy a PLT egy nemzetközi médiakonszern tagjaként, több ország kiadóival közösen hirdette meg az akciót  - tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.

 A  sorozatunk kötetei lesznek

December 21-ig a következő 16 könyv jelenik meg hetente: 1. A párizsi Notre Dame I. (e héten), 2. A párizsi Notre Dame II., 3. A skarlát betű, 4. A pármai kolostor, 5. Dorian Gray arcképe, 6. Értelem és érzelem, 7. A fegyenc, 8. Jane Eyre, 9. A szépfiú, 10. Frankenstein, 11. Apák és fiúk, 12. Rob Roy, 13. Mauprat, 14.  Üvöltő szelek, 15. Copperfield David I., 16. Copperfield David II. Az első kivételével a könyvek 990 forintba kerülnek.

 

 



 

 
A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!