Kedvezőbb feltételekkel vásárolhatnak autót a mozgássérültek

Az eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak gépkocsihoz a súlyosan mozgáskorlátozott emberek, és bővült a jogosultak köre is. Május 15-ig lehet a támogatásokat igényelni.

Kelemen Attila

A súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről a 102/2011. kormányrendelet szól. A régi szabályozáshoz képest jelentős változásokat tartalmaz a módosított rendelet: ez évben április 30-ig még kérhető a pénzbeli támogatás, viszont jelentősen megemelték a gépjárműszerzési támogatás összegét és eltörölték a támogatást igénylőknél a jövedelemkorlátot.

Dr. Dalos János, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnöke elmondta, hogy a  gépjárműszerzési támogatást azon súlyosan mozgáskorlátozottak kérhetik, akiket a közlekedési nehézségeik okán - szakorvosi vélemény alapján - erre feljogosít a rendelet. A kérelmet a lakóhely szerinti szociális és gyámhivatalnál kell benyújtani május 15-ig.
 
Az elbíráláskor előnyben részesül azon kérelmező igénye, aki kereső tevékenységet folytat, tanulói, képzési jogviszonyban áll, 14 éven aluli gyermeket egyedülállóként nevel, vagy honvédelmi kötelezettség teljesítése során, azzal összefüggésben vált súlyos mozgáskorlátozottá  tudtuk meg az elnöktől.
        
Új autó vásárlása esetén csak Suzuki Swift 1.2 GLX, típus igényelhető kézi váltós és automata változatban; a támogatás kilencszázezer forint. Használt személygépkocsi esetén nincs típus megkötés, de az autó nem lehet négy évesnél idősebb, a támogatás pedig hatszázezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!