Kémiai Guinness-rekordra készülnek vasi iskolások

A kémia nemzetközi éve rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseményeként új Guinness-rekordot próbálnak meg felállítani Szombathely és környékének általános iskolás és középiskolás diákjai.

Bajdó Bettina

A programban a szombathelyi iskolásokon kívül részt vesznek a vépi, a vasszécsenyi, a kőszegszerdahelyi és a szelestei iskolák diákjai is. A gyerekek szeptember 30-án, pénteken a Paragvári utcai Általános Iskola udvarán kettő órakor végzik el a kémiai kísérletet.

A gyerekek feladata az lesz, hogy keményítőt mutassanak ki Lugol-oldattal. A rekordkísérlet eredményességét közjegyző hitelesíti. A rendezvényen Szakály Gábor  tanácsnok is részt vesz majd.

Rekordkísérlet nemcsak a vasi megyeszékhelyen zajlik majd, több helyszínen is összegyűlnek majd a fiatalok. A miskolci, a pécsi, a szegedi egyetem, a nyíregyházi és az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói és a városok iskoláinak diákjai is részt vesznek benne.

Helyszínenként legalább ötszáz-ötszáz diáknak kell ugyanabban az időpontban elvégeznie a kísérletet azért, hogy az eddigi rekord megdőljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!