Kenyér nélkül is lehet élni

Lisztérzékenységet először az ötvenes években diagnosztizáltak, amikor az emberek a világháborús ínség után újra kezdtek nagy mennyiségben kenyeret enni. Ma a kutatások szerint egy százalék (!) az előfordulási gyakorisága.

Tersztyánszky Krisztina

A tizenhat éves Gabi másfél éves volt, amikor hirtelen nyűgössé vált, fogyni kezdett, erős hasmenése volt. Hála a tipikus tüneteknek és a szakszerű orvosi hozzáállásnak, Hajóséknak szerencséjük volt: a vérvétel és a bélbiopszia alapján néhány hónap alatt megvolt a biztos diagnózis, és a tünetek a diéta megkezdésével azonnal javultak.

- Persze, hogy kétségbeestünk a diagnózis hallatán  - emlékezik vissza Gabriella, az édesanya.  - Tizenöt éve ennek az autoimmun betegségnek még alig volt szakirodalma. Fénymásolt lapok és egy aktualitását vesztett segédkönyv volt az egyetlen támaszunk. Kezdetleges módszerekkel láttam hozzá az otthoni kenyér, zsömle sütéshez. Ám a komolyabb nehézségek akkor kezdődnek, amikor a gyermek közösségbe kerül. Gabi nem ehette az óvodai, iskolai kosztot -emeli ki az édesanya.

Hetente előre elkérte az étlapot, majd minden áldott nap elkészítette az óvodában tálalt ételeket, csak gluténmentes recept szerint. Nagyon ügyelt rá, hogy ha piros főzelék van az oviban, akkor ő is azt főzzön, ha zöld akkor zöldet. Nem azért, mintha a társak nem tudtak volna a kislány betegségéről. Sőt, szükséges is a tudatosítás, hogy nehogy kínálgassák olyasmivel, ami számára veszélyes.

Ugyanakkor törekedni kellett arra is, hogy amit lehet, azt együtt egye a többiekkel, ne kapjon más kinézetű ételt, amiért esetleg megjegyzéseket tennének rá.

Gabi édesanyja nem emlékszik, hogy valaha is táppénzen lett volna. - Amíg a lányunk pici volt, állandóan mellette kellett lenni, hogy nehogy megszegje a diétáját. Aztán pedig jött a mindennapos főzés, csomagolás, az előrelátó készletelés. Problémát jelentenek a több napos távollétek, táborok, amikor mindent magunkkal kell vinni, vagy előre egyeztetni a táboroztatóval. Ennek ellenére a családunk is bizonyítja, hogy a lisztérzékeny ember is élhet teljes értékű életet, csak sokkal több szervezés kell hozzá. Gabi nyolc évig rokizott, országos versenyekre is jártak, sokat kirándulunk. Mindig megoldottuk, hogy ne maradjon ki semmiből. -

Gabi ma már középiskolába jár, s ami különösen nagy kihívás, kollégista. Ott önállóan étkezik, mosogat. A kőszegi diákszállón sikerült elérni, hogy külön hűtője, külön mikrója legyen. Kétnaponta a szülei viszik utána az ételt, amit aztán elkészít magának és fent, a kollégiumi szobában eszi meg.

A gluténmentes ételek kínálata ma sem túl bőséges. A készen kapható kenyerek, édességek borsos árúak. Az érintett családok eddig is sokat segítettek egymásnak, most azonban nemsokára megjelenik a Sütemények és édességek lisztérzékenyeknek című kötet, a vasszécsenyi Takácsné Vörös Szilvia receptgyűjteménye.

- A százhúsz ételleírás egy része meglévő receptek átdolgozása, más részüket magam kísérleteztem ki  - mondja Szilvi, aki két lisztérzékeny iker kislányt nevel.  - Sok próbálkozás kell, amíg az ember megtalálja az egyes lisztféleségek helyes arányát. A gluténmentes lisztek a keményítő hiánya miatt másképp viselkednek, mint a hagyományos liszt, a kenyeret például nem tudnám kézzel dagasztani, mert nagyon ragad a tészta - teszi hozzá.

Szilvi legszívesebben zsemlekenyeret süt a lányoknak, mert az máglyarakáshoz, mákos gubához, töltelékhez is használható. Egyszerre négy pici kenyér fér el a sütőben, a felesleget fóliában a mélyhűtőbe teszi, majd felhasználás előtt szobahőmérsékleten felengedteti.

Két zsemlekenyérhez 20 deka Sch„r Mix B liszt, 5 deka Glutenix kenyérpor, egy pici só, 3 evőkanál olaj, 2 deci meleg víz és 3 deka élesztő kell. A hozzávalókat robotgéppel öt perc alatt összedagasztjuk, majd olajos kézzel két kenyeret formázunk belőle. (Nagyobb méretű kenyér ebből a masszából nem lesz szép!)

A hengereket sütőpapírral bélelt sütőformába rakjuk. Ötven fokon fél óráig kelesztjük, majd 200 fokon (légkeveréssel) körülbelül harminc perc alatt készre sütjük.
Takácsné Szilvi rendszeresen maga süti a kenyeret, mert így sokkal olcsóbb, mintha készen vásárolná. A sütőben egyszerre többet is el tud készíteni.  Egyénileg kell mindenkinek kikísérleteznie, hogy melyik fajta liszt, kenyérpor hogyan viselkedik, miből lehet palacsintát, süteményt  készíteni, mi használható panírozáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!