Keressük a fényt, amely reményt hozhat

Vasárnap számos helyen meggyújtották a gyertyákat, kezdetét vette az adventi készülődés. Szombathelyen már szombaton lángot csiholtak, a Fő téren ünnepeltek. Körmenden is kész az ünnepi koszorú.

Kozma Gábor


Advent, adventus: a latin szó eljövetelt, készülődést jelent. Az advent a V-VI. századig nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepe, a karácsonyra való felkészülés ideje. Eredetileg negyven napos volt, de a Gergely pápa-féle naptárreform négy hétre rövidítette le.

Adventkor nem csak az öröm, hanem a belső béke és nyugalom keresése, az elmélyülés is nagy hangsúlyt kap. Kiváltképp olyankor, amikor sorsdöntő időszak előtt állunk, mint most, válság idején.

Az advent fontos kelléke a koszorú, amelyen négy gyertya található. Ahogy múlnak a hetek, úgy gyulladnak ki a fények, hogy karácsonykor már mind világítson. Az első gyertyát advent első vasárnapján gyújtják meg, mint ahogy ez megtörtént számos vasi településen is, Körmenden át Szombathelyig számos helyen gyújtották meg az első adventi gyertyát. Volt, ahol kis ünnepség keretében köszöntötték a várakozás időszakát, s volt, ahol csupán csendes szemlélődéssel, lelki elmélyüléssel. Az ünnep szép fényei rávilágítanak a lelki örömeinkre Szombathelyen szombaton este gyújtották meg az adventi gyertyát, felemelő ünnepség keretében.

A nyirkos, hideg, kellemetlen időjárás sem zavarta meg az ünnepélyes hangulatot, a gyertyagyújtás előtt már fél órával csendesen várakozott a tömeg. Mintegy 1000-1500 ember gyűlt össze a Fő téren, akiket a színpadról egyházi énekekkel köszöntöttek. Egyúttal megnyitották a karácsonyi vásárt, amely immáron 18-adik a sorban. Egy kicsit átrendezték, mondhatni praktizálták az alkalmi kereskedést, mivel a hagyományos díszek mellett forralt bort, kolbászt, mézet is árulhatnak.

A hangsúly persze a karácsonyra való készülődésen van, s e szempontból is történtek újítások. Jelesül, hogy a téren álló nagy karácsonyfát bárki díszítheti. Szabaddá tették az adventi gyertyák közötti területet is. Az átjárás révén valóban testközelből csodálhatók meg Ávár Tibor vállalkozó alkotásai, az óriásméretű, színes gyertyák. Az adventi ünnepet hivatalosan dr. Puskás Tivadar, a város polgármestere nyitotta meg.

- Ködbe burkolózott a november, s itt van előttünk a vad december a maga rövid nappalaival és sötét éjjeleivel. Ám az emberek együvé akarnak tartozni, sétáltak a kivilágított utcákon és keresik a másik társaságát. Keresik a fényt, amely reményt hozhat - kezdte beszédét a városvezető, majd így folytatta:
- Advent első gyertyája még magányosan lobog, de már vonzza az emberi lelkeket. Az úr eljövetelének, a várakozás beteljesedésének és a lelki elmélyedésnek az ideje ez: karácsony a legszentebb ünnepünk. A gyertya a megtisztulás és az áhítat kettőségében lobog, fényével bevilágítja a kisebb és a nagyobb közösségeket. Ilyenkor egy kicsit mindenki visszafogottabb, türelmesebb a másikkal és talán megértőbb is. Olyanná válik, amilyennek lennie kellene egész évben, amilyennek mindenkinek lennie kellene álló esztendőn át. Ezen közösségteremtő, értelmes együttlétek egyike lehet az az újraélesztési program, amely a város sajátja és sok embert menthet meg, gyarapítva a szükséges, életmentő ismereteket. A kettő, az advent és a segítés összefügg. Azért, mert arról szólnak, amiről ez az ünnepi nyitány is: a közösség erejéről és megtisztító akaratáról - mondta Puskás Tivadar.

Majd a színpadról lejőve Ávár Tiborral együtt az első adventi gyertyához mentek és fáklyával meggyújtották.

Ezután a katolikus, az evangélikus és a református egyház helyi személyiségei ökumenikus szertartás keretében köszöntötték az adventet, emlékeztetve az ünnep jelentőségére és lelki tartalmára. Többször is elhangzott: jelenleg gondjaink sokasodnak, de emiatt nem szabad megfeledkeznünk elesett embertársainkról. A karitatív cselekedetek a bajok, nehézségek idején duplán számítanak, hiszen ahol nagy a szükség, ott közel a segítség.

Mindeközben a téren egyre többen lettek, s mivel ezen a szombaton az üzletek tovább tartottak nyitva, a hivatalos ceremónia után is maradtak az érdeklődők.

Mint megtudtuk, a következő szombatokon gazdag műsorokkal várják az ünneplőket. Lesznek koncertek, óvodás műsorok, táncbemutatók és vallási jellegű megemlékezések is. A már említett, főtéri vásár a karácsonyi ünnep előestéjéig várja majd a vendégeket.
 

A megye számos pontján szintén hasonló ünnepségeket rendeztek az első gyertya meggyújtásának tiszteletére. Körmenden a Szabadság téren nagyméretű koszorúval várták az érdeklődőket, majd Dombi Bertalan gitárjátéka font méltó keretet az ünnephez. Itt is programokkal szórakoztatják majd a városiakat, az a cél, hogy közösségivé tegyék az idén megújult teret.

Hasonló ünnepségeket szerveztek a kisebb falvakban, közte Magyarszecsődön, illetve Viszákon is. Az utóbbi helyen az önkormányzat ünnepélyes gyertyagyújtással tisztelgett, majd ige szolgálatot végzett Pethő Attila evangélikus lelkész. S ez így lesz a következő hétvégeken is, Perjésiné Máté Róza református lelkész, Orsós Zoltán római katolikus plébános által. December 18-án a három felekezet ökumenikus gyertyagyújtással tiszteleg.

Kérdések sora... (jegyzet)

Mit jelent ma az ünnep? Mit üzen nekünk Jézus születésnapja? Miért kell a töltekezés, miért muszáj erőt merítenünk az ünnepi fényekből, lelki üzenetekből? Számos kérdés merül fel ilyenkor az emberben. Hiszen soha nem volt még olyan, kissé profánul, aktuális advent ünnepe, mint most. Az egyházi vonatkozások immáron hagyománnyá nemesültek, a lelki tanítások beépültek hétköznapjainkba. De ott van a másik faktor, a köznapi léleké: vajon képesek leszünk megbirkózni azokkal a nehézségekkel, amelyek most ránk, családunkra, nemzetünkre várnak? Hogy ne legyen nagy baj sem a családban, sem a hazában azért nem elég tenni, azért jól kell tenni. Az advent éppen ebben segít minket, hiszen számot vethetünk ezévi cselekedeteinkkel. Mi volt az, ami előbbre vitt, s mi volt haszontalan. Zord idők jöhetnek, az adventi gyertyák közelében talán melegségre lelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!