Kérte a püspököt, változtasson a helyzetén

Szombathely - Áthelyezték a nemzetközileg is jegyzett Szent Márton Látogatóközpont alapemberét, Aigner Géza plébánost. A püspöki döntést többen és eltérően kommentálták.

Kozma Gábor

Aigner Géza áthelyezése egyházi belügy, de akadnak kritikus hangok. Mint például azon sms-ező olvasónké, aki  politikai indítékot lát az áthelyezés mögött.

Aigner Géza 1993-ban újmisésként került a város ősi plébániájára, idővel valóságos Szent Márton kultuszt, valamint erre fűződő  szellemi és  infrastrukturális intézményrendszert épített ki segítőivel.

Amit véghez vitt, az  mára Szombathely egyik legsikeresebb, nemzetközileg is jegyzett  kulturális-turisztikai vállalkozása. Ráirányította az uniós tagállamok figyelmét a savariai születésű püspökre, Mártonra.

Az évek során kiépült a látogatóközpont, valamint az a kulturális útvonal, amelyet különböző uniós projektek, elnyert pályázatok támogattak. Sok millió forint és rengeteg munka van tehát  a látogatóközpontban és az útvonalban, amelynek nemrég munkatársa lett Orbán Róbert, a projekt világi gazdája.

- Hogyan tovább? Miként látja  saját és a látogatóközpont jövőjét Géza atya? - kérdeztük.

 - Lelkipásztori szolgálatom helyszínét jelentő plébánia hallatlan sok történelmi vonatkozással rendelkezik, és ma is mozgalmas élet színtere.   2016-ban lesz Márton püspök születésének 1600. évfordulója. Fel kell készülni erre az európai jelentőségű eseményre. Magam kezdeményeztem a változtatást a plébániai szolgálatban, hogy más személyeket is be tudjunk vonni ebbe a küldetésbe. Püspök atya az utódom kinevezésében külön kiemelte Szent Márton tiszteletének ápolását. Én pedig répcelaki plébánián nem leszek messze, hogy továbbra is fennakadás nélkül részt tudjak venni ezen feladatban - mondta Géza atya.

Megjegyezte: ugyan répcelaki plébánosként folytatja, de kapcsolata megmarad a látogatóközponttal. 

- Újabb embert kellett bevonni a Szent Mártonos feladatokba.  Ezért   kezdeményezésemre  a plébánián az utódom, Schauerman János atya lesz augusztus 1-től.   Ő viszi a plébániai dolgokat, az enyém lesz a tágabb,   Szent Mártonos feladatkör. Vámoscsaládra költözöm, ahol szintén Szent Márton-templom van. Répcelaki plébánosnak szól a kinevezésem, s ott  plébániaépítés van tervben. Püspök atya azt mondta, a közelbe küld, hogy az utódomnak tudjak segíteni.       Minden bizonnyal idő kell, hogy bárki más is beletanuljon a feladatba, de ezt  most kell elkezdeni. Véleményem, hogy jó lenne, ha a Szent Mártonos  posztok megszilárdulnának, és az alappillérek beépülnének   mind egyházi, mind városi vonalon. Úgy látom, a mostani évek egyik  feladata ez. Lassabban,  mint gondoltuk, de azért mindig alakul valami,  fogalmazott a népszerű szombathelyi  plébános.

A Szent Márton  útvonal kiépítése folytatódik, több milliós beruházásból várhatóan kiépülhet a szombathelyi szakasz is.  Annyi azonban  bizonyos, Géza atya távozása  új helyzetet teremt.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!