Két disznót vágtak le és dolgoztak fel az ikervári gyermekotthonban

A megyei közgyűlés polgári frakciója és annak egyik tagja, Rácz Károly ajánlotta fel azt a két disznót, amelyet szombaton az ikervári Batthyány Lajos Gyermekotthonban dolgoztak fel. Délelőtt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is figyelemmel kísérte a munkálatokat.

Nagy Ildikó

- Ez a gerinc alatti izom, ez a legértékesebb és legfinomabb része a disznónak - mutatta a szűzpecsenyét az intézmény kíváncsi lakóinak Rácz Károly, aki a böllér szerepét is magára vállalta a szombati, rendkívül hideg napon.

Rácz Károly a közgyűlés polgári frakciójának tagja - aki feleségével Jákon gazdálkodik - ajánlotta fel az egyik disznót, a másikat pedig a frakció tagjai vásárolták meg a gyermekotthon részére.

- Az intézményben jelenleg negyven gyermekről, illetve fiatalról gondoskodunk, a legifjabb lakó négy, a legidősebb 23 éves- tudtuk meg Tancsics József igazgatótól, aki gőzölgő kávéval kínált minket az udvaron. 

Az otthon lakói láthatóan egy cseppet sem bánták, hogy szombaton is korán kellett kelniük, sőt: a fiúk kíváncsian állták körül a böllért, és egyáltalán nem kényeskedtek: ha kellett, a disznó lábait is megfogták, sőt, egyikük a bontással is megpróbálkozott.

- A kedvencem a karaj, de a kolbászt és a hurkát is megeszem, természetes hát, hogy segítek- magyarázta a rendfán lógó féldisznó mellett sürgölődő 13 éves Márió.

A lányok egy kicsit finnyásabbak - vagy talán csak fázósabbak - voltak, ők inkább bent, az előtérben nézték, ahogy Farkas György feldolgozta a disznó részeit. Legelébb a pecsenyét rakta tálba, majd az asszonyok a sütőbe, hogy ebédre elkészüljön a kóstoló.

A disznótorra Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is ellátogatott, és bár ebédig nem maradhatott, amíg ideje engedte, figyelemmel kísérte frakciótársa böllérteljesítményét.

- Több okból is hasznos ez a mai nap. Egyrészt jó, hogy az otthonban élő gyerekek is részesei lehetnek egy disznóvágásnak, másrészt a húsnak, a kolbásznak és a hurkának is nagyon örülünk - jegyezte meg a gyermekotthon igazgatója.

A megyei közgyűlés polgári frakciójának tagjai nem csak az ikervári gyermekotthonra gondoltak adakozáskor: néhány hét múlva az ugyancsak megyei fenntartású gencsapáti intézményben kerül rendfára a nemes célra felajánlott tiszteletdíjukból vásárolt disznó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!