Kétéves kisgyermek az influenza negyedik áldozata

Meghalt egy kétéves kisgyermek, akinél influenza B vírus igazolódott - közölte honlapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken; ezzel négyre emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma az idén Magyarországon.

MTI

Az esetről, személyiségi okokra hivatkozva, nem adott bővebb felvilágosítást az ÁNTSZ, amely az influenza megbetegedésekkel összefüggésben korábban három halálesetről számolt be.
   
Az év első hetében újinfluenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán számolt be az influenza B vírus két halottjáról. Az OEK szerint egy vagy több krónikus alapbetegségük miatt valamennyien az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettek voltak.
   
Hozzátették akkor azt is, hogy az előző héthez képest a gyermekek érintettsége is jelentősen megnőtt, a 10 éven aluliak megbetegedési gyakorisága emelkedett a legerőteljesebben, mintegy kétszeresére.
   
Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarországon az A vírus okoz járványokat, a B vírus inkább lokális megbetegedéseket, de utóbbi erősebb lefolyású.
   
Az OEK legutóbbi jelentése szerint az év harmadik hetében másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az előző héten, emellett a kórházi felvételek száma is több mint kétszeresére emelkedett.
   
Az influenza miatt országszerte több kórházban is látogatási tilalom van érvényben. A hét elején a váci Jávorszky Ödön Kórházban, illetve a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban rendeltek el részleges látogatási tilalmat, szerdán a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, csütörtökön a szombathelyi Markusovszky Kórházban lépett életbe látogatási tilalom. Péntektől a Fejér megyei kórházakban is tilos a látogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!