Kevés ingatlan kelt el ebben az évben Kőszegen

A város önkormányzata 46,7 millió forint bevételt szeretne elkönyvelni az idén vagyonhasznosításból. Pang a piac, a kőszegiek mégis reménykednek abban, teljesül a tervük.

Némethy Mária

A város gyönyörű, a térség sokszínű. A két kistérség foglalkoztatási paktumával, az ismert  REGIONET program keretében elindított vállalkozói együttműködéssel, s a befektetési lehetőségek kiadványban történt összegzésével sok mindent próbálnak tenni azért Kőszegen, hogy fellendüljön itt a gazdaság.

De hát recesszió van. Ennek erőteljes jele például az, hogy a kőszegi önkormányzat az idei évre előirányzott  vagyonhasznosítási tervét  kénytelen volt módosítani magyarán: lecsökkenteni szeptember 1-jén. Miként az egész országban, itt is pang az ingatlanpiac.

A képviselők kénytelenek voltak tudomásul venni: a vagyonhasznosítás bevétele a 2007-2008-as "csúcsidőszak" Azóta folyamatosan csökken, az eddig el nem adott nem lakáscélú ingatlanok értékesítése pedig csak egyre nehezebb.

Kőszegen az idén eddig 9 millió 929 ezer forint jött be az egyéb ingatlanok értékesítéséből, a lakosokéból pedig csak 9 millió 174 ezer forint. Ha összevetjük például a 2007-es lakás célú bevételekkel, ez az év végén is elenyésző lesz. 2007-ben ugyanis 111,6 millió forint, 2008-ban pedig 113 millió forint folyt be csak lakások eladásából.

A Kőszegi és a Felső-Répcementi kistérségek paktuma több ingatlan étékesítéséről befektetési lehetőségként  készített dokumentációt. A kőszegi ajánlatok között szerepel az egykori kőszegi strand területe, a hajdani posztógyár   nagy igazgatósági épülete, a  lőtér területe, egy beépítetlen ipari park szép helyen, a Horvátzsidány felé vezető út mentén, s egy beépítetlen terület a Lékai úton.

Ezek mind önkormányzati tulajdonban vannak, értékesítésre várnak. Kőszegen azt vallják: akik építő szándékkal érkeznek ide, azoknak szívesen felajánlják partnerségüket, hogy saját gyarapodásukkal gyarapítsák a várost, a térséget. Ám ezzel a szándékkal komoly gondok vannak. Ez  az "ide érkezés" az utóbbi 20 esztendőben erre a városra nem éppen jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!