Kevesebb és rövidebb időre utazunk idén nyaralni

Szombathely - Válság ide, válság oda, idén is nyaral a magyar legfeljebb olcsóbb szállást keres, és egy hét helyett csak négy napra ruccan le az Adriára, amely idén is kedvelt úti cél.

Peltzer Géza

Az utazási szakmában ma már nem vitatott, hogy a tavalyi szezonhoz képest erőteljes a visszaesés, a vita legfeljebb ennek mértékében van. Grünwald Zsolt, az Iseum Tours értékesítési vezetője szerint ötvenszázalékos a csökkenés náluk. 

Ennek a válságon kívül az is oka, hogy tavaly igen jó évük volt az élénk vallási turizmusnak köszönhetően, idén viszont az egyházak a saját kezükbe vették az utak szervezését. Az ügyfelek nagy része az utolsó pillanatra halasztja az utazás szervezését, ami  meglehetősen megnehezíti a szakma dolgát. 

Jó és olcsó szállást ugyanis akkor  lehet szerezni, ha időben lefoglalják. Sokan várnak idén is last minute utakra, idén azonban, mivel  az euró erős volt, és az utazási irodák gyenge szezonra számítottak, nem volt annyi foglalás, ezért last minute utakból sem lesz olyan kínálat, mint megszoktuk. 

Sokan interneten foglalnak szállást, ennek az a veszélye a szakember szerint, hogy a portálokon csak a kínálat szerepel, az utas semmilyen visszajelzést nem kap arról, hogy a szállás szabad-e, és hogy valóban le is foglalták számára. 

Valóban nehezen indult az idei szezon, véli Söpteiné Farkas Ingrid, a Business Class iroda vezetője, aki hozzátette: június vége felé azonban beindult a bolt. Továbbra is a legkedveltebb külföldi úti célok Horvátország, Olaszország, de volt ügyfele, aki a horvát áraktól megrettenve törökországi nyaralást választott. 

A nyaralás komoly családi összetartó erő, üdülni ezért mindenki elmegy, aki csak megteheti, legfeljebb idén olcsóbb szálláshelyet, közelebbi úti célt keres, és rövidebb ideig marad, mondja. Ezt felismerték a célországok is: Horvátországban például évtizedekig csak egyhetes turnusokban lehetett nyaralni, idén azonban megjelent a hároméjszakás turnus is a kínálatban. 

A Tekergő Utazási Ügynökség szombathelyi kirendeltségének vezetője, Németh Gáborné azt tapasztalta, hogy az idei előszezonjuk jobb volt, mint a tavalyi, az érdeklődés csak júliusban esett vissza az előző évihez képest. Az összes ügyfél legfeljebb tíz százaléka   érdeklődik hazai nyaralás iránt, a túlnyomó többség náluk is a mediterrán országokat választja  egyéni utazással. 




Nyáron, aki teheti,  vízpartra utazik nyaralni. Idén olcsóbb szállást, közelebbi úti célt választunk  Fotó: Benkő Sándor

Mindhárom utazási irodában elismerően nyilatkoztak lapunk Hűségkártya akciójáról. Szinte minden ügyfelük él a Hűségkártya adta kedvezménnyel. Vagy az utazás költségeiben érvényesítik az 5 15 százalékos árengedményt, vagy az utasbiztosítás ára lesz kevesebb Hűségkártyával. 

Kevesebben, és rövidebb időre utazunk üdülni idén    

A KSH adatai szerint az idei év első három hónapjában 15,4 százalékkal csökkent az utazási aktivitás, kevesebb alkalommal keltek útra, és rövidebb időt töltöttek utazással a magyarok, mint egy évvel korábban ebben az időszakban.

Az utazók harmada a 4564 évesek korosztályába tartozik, arányuk körülbelül kétszer akkora, mint a 24 év alattiaké. A 2544 évesek részesedése 28 százalék.

A fővárosban és környékén az első negyedévben a lakosság 4,7, más területeken a lakosok 1,72 százaléka vett részt utazáson.

Az utazók 66 százaléka személygépkocsival, 21 százaléka vonattal, autóbusszal 13 százaléka indult útnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!