Kézműves házat avattak Orfaluban (fotók)

Kézműves házat avattak szombaton, az idei Rába-menti Napon, amelyre nagyon sok érdeklődő eljött a környékről. Volt mit ünnepelni Orfaluban.

Szenkovits Péter

Mintegy (nettó) harminc millió forintba került az új kézműves ház, amelyet szombaton avattak fel ünnepélyesen a 2011-es Rába-menti Napon. „Az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a 2006-ban alakult Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft., valamint az Orfalu lakói által létrehozott Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület közötti példás együttműködés, felelősségteljes munka meghozta a gyümölcsét”, fejtette ki ünnepi beszédében Hírnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke. „Büszkén állunk itt a határon, a legkisebb szlovén községben, az új kézműves ház előtt. Ez azonban egy hosszú folyamat kezdete, hiszen az új épületet a jövőben gazdag tartalommal kell megtölteni. Az egyesület eddigi munkáját ismerve ez nem is lesz olyan nehéz feladat.”

Dr. Bostjan Zeks, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere arról is beszélt, hogy „a kézműves háznak főleg a megvalósulási módja miatt van nagy jelentősége, hiszen a helybeliek kezdtek el szervezkedni, pályáztak európai uniós péntekért, amelyeket sikeresen le is hívtak. A két állam csak segítette a folyamatot. S ez nem szlovén, ez Rába-vidéki ház. S mivel a mi házunk, a jövője is rajtunk múlik”.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár egyebek közt azt kívánta, hogy „az itt élő szlovénség ne csupán ápolja s őrizze hagyományait, hanem leginkább használja azt”.

Az összefogást méltatta Kovács Andrea, a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit kft. vezetője. A helyiek elképzelései szerint a VE-KO Kft. munkatársai készítették el a terveket, a Titan Beton dolgozói építették meg a kézműves házat. Az új létesítményt Merkli Ferenc és Vili Hribernik plébános szentelte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!