Ki fizeti a számlát? - egyre többen nem tudják rendezni a tartozásaikat

Megyei körkép - A gazdasági válság miatt sokan elvesztették a munkahelyüket. A számlákat nem tudják kiegyenlíteni. A szolgáltatók kintlevősége valamelyest nőtt az utóbbi hónapokban.

Varga Nóra

A Vasivíz  Zrt. 74 ezer fogyasztót kezel Vas megye területén. Bognár Olga pénzügyi vezető elmondta, kintlévőségnek a 31 napon túl lejárt tartozásokat tekintik. Ezek összege a vállalat nettó árbevételének a  három százalékát teszi ki évek óta. Tavaly 834-gyel több fizetési felszólítást és 1226-tal több korlátozási és kizárási felszólítást küldtek ki, mint az előző évben.

- Észrevettük, hogy a felszólítások után egyre több fogyasztó kér halasztást vagy részletfizetést, a válságra és az elvesztett munkahelyére hivatkozva. Érezhetően megnőtt azon adósok száma, akik nem egy vagy kettő, hanem több számlával tartoznak, valamint azoké is, akiknek a  kintlévősége meghaladja a 25 ezer  forintos jogi eljárási határt - emelte ki Bognár Olga.

A Vasivíz munkatársai 2009-ben eddig Szombathelyen három fogyasztóhelyet korlátoztak, és négy fogyasztót zártak ki a szolgáltatásból. A kizárást követően egy adós rendezte tartozását. A megyeszékhelyen kívül, az ellátási területükön pedig 136 fogyasztóhelyet korlátoztak. A befizetés vagy a részletfizetés miatt 31 háztartásban újra folyik víz a csapokból. Hét fogyasztót zártak ki a szolgáltatásból, ezen adósok jelenleg sem tudnak vizet vételezni.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. lakossági és közületi hátraléka február végén 235 millió forint volt. Kovács Márta gazdasági igazgató kiemelte, hogy a tavalyi évhez képest 12 százalékkal emelkedett a magánszemélyek és ugyanennyivel a közületi kintlevőségek száma.  

Tavaly  30 millió forint volt a legnagyobb közületi tartozás, de az adós decemberben kiegyenlítette a számlát. Idén ennek töredékével, ötmillió forinttal tartozik a távhőnek a legnagyobb hátralékot felhalmozott adós.  Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati intézmények jólfizetők, igyekeznek határidőre rendezni a tartozásukat. A magánszemélyek közül többen három-, négy-, de akár ötszázezer forinttal tartoznak a távhőnek. 

Eddig hat szombathelyi lakásban kötötték ki a melegvizet, ennél jóval több adóst értesítettek ki, de sokan az utolsó pillanatban  befizették a díjat. 

Kapcsolódó dossziénk: Válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!