Kigyulladt a krasznahorkai vár

Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség.

MTI

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou)  és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek.    

 A várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.    

 Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.    

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió a munkatársa az MTI-nek elmondta, kb.10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. "Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg" - tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.    

Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.    

A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.

Lengyel Diana    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!