Kilátástalan helyzetben a magyar vizsla

Egy kormányrendelet szerint is nemzeti kincsnek számít a magyar vizsla, ám mintegy húsz esztendeje feledésbe merültek a tenyésztsével kapcsolatos fontos feladatok.

Benkő Sándor

A magyar vizsla  nemzeti kincsünk, azonban a  tenyészállomány jelentős csökkenése a minőség romlásához is vezetett. A mi intelligens, okos, dolgozni imádó, nagyszerű vadászkutya fajtánk közt egyre több félős, érdektelen, a vadászat iránt immunis egyed. Az országban született magyar vizslák hozzávetőleg 70 százalékát nem törzskönyvezték. Ez a jelentős létszámú pedigré nélküli populáció nagy érvágás a fajta számára. Ezek között a vizslák között nagyon sok kiváló küllemű és képességű kutya van, de származásuk nem igazolt így nem lehet felhasználni őket a tenyésztésben.

Hogy mi vezetett idáig? Kertész Sándor MVK területi képviselője, és Varga Katalin MVK vezetőségi tagja elmondta, hogy egyrészről a fajtát gondozó klub felelőssége, másrészről a gazdasági helyzet romlása. Az ebtenyésztők elnöksége olyan magas díjat állapított meg a be nem mutatott szülők utódainak pedigréjére, hogy ezt már a szukakutya tulajdonosok nagy része nem tudta felvállalni - fejtette ki az MVK képviselője és vezetőségi tagja. A kölykök továbbra is megszülettek, de már a származásuk igazolása nélkül. Mivel ezek az egyedek nincsenek sehol regisztrálva és nyilvántartva, ezért a magyar vizsla állomány nagy része követhetetlenné vált.

Jól tenyészteni pedig csakis kellő létszámú populációval lehet. A törzskönyvezett kisebb állományban sok, a magyar vizslára már küllemben sem hasonlító, a vadásztulajdonságokat kevésbé hordozó egyed. Kertész Sándor és Varga Katalin ezen a szomorú helyzeten szeretnének változtatni oly módon, hogy szeretnék felkutatni azon magyar vizslákat a megyében, amelyek törzskönyvvel rendelkeznek.

Számukra rendezik meg május 28-án Káldon a 2. Vitéz Halászy Sándorról elnevezett emléknapot, amelyen a kutyáknak szemlét és képességvizsgát is tartanak. Sikeres bemutatás esetén ezek a vizslák megszerzik a tenyésztésbe vételi jogot.

Vitéz Halászy Sándor a Don-kanyarnál esett hadifogságba, ahol hű társa egy magyar vizsla volt, és több írása is megjelent a fajtával kapcsolatban tapasztalt nagyszerű élményeiről.

Mint a szemle szervezői elmondták, a magyar vizsla helyzete a világháborúk utáni időszakokban sem volt ennyire kilátástalan, mint napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!