Kilencvenmillió forintot nyertek egy pályázaton az önkéntes tűzoltók

Megyei körkép - A vasi önkéntes tűzoltók összesen mintegy kilencmillió forintot nyertek el a Magyar Tűzoltószövetség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A megye  93 önkéntes tűzoltó-egyesülete közül 44 nyújtotta be támogatási kérelmét az országos szövetség pályázati kiírására. Az egyesületek által  elnyert összeget a működésre,  technikai fejlesztésre, valamint szertáraik bővítésére fordíthatják a pályázók. 

Dénes Károly, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: a megye egyesületei maguk dönthettek arról, hogy benyújtják-e támogatási kérelmüket a pályázati kiírásra. A megyei szövetség nem értékelte a pályázatokat, csupán összegyűjtötte és továbbította őket. 

A beérkezett kérelmeket a Magyar Tűzoltó Szövetség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei bírálták el. Értékelésük szerint kiemelten támogatták azokat az önkéntes tűzoltó-egyesületeket, melyek szaktevékenység végzésére megállapodást kötöttek hivatásos önkormányzati vagy önkéntes tűzoltóságokkal, míg az ilyen megállapodással nem rendelkező egyesületek egyaránt százezer forintot kaptak. 

A bírálók ugyanígy jártak el a hagyományőrző szervezetek esetében is. Azok az önkéntes egyesületek, amelyek tavaly kötöttek szerződést, háromszázezer vagy afeletti összegre számíthattak, amelyek viszont idén szerződtek, maximum háromszázezer forint támogatást kaphattak  tette hozzá Dénes Károly. Az elnyert összeg várhatóan még e hónap végén megérkezik az egyesületek számlájára. A szervezeteknek legkésőbb jövő év január végéig kell elszámolniuk a felhasználásról. 



A sikeres  pályázatoknak köszönhetően gyarapszik az eszközpark  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!