Királyi bravúrok a Hertha elleni kupameccsen

München - Király Gábor remek teljesítményt nyújt a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő TSV 1860 München gárdájában. Szerda este pedig elsősorban az ő bravúrjainak köszönhetően jutott túl a Német Kupában a Herthán a kék-fehér együttes.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Király Gábor a nyáron igazolt a Bundesliga 2-ben merész terveket szövögető egyszeres bajnok (1966), kétszeres kupagyőztes (1942, 1964) 1860 München együtteséhez. A 33 esztendős, 70-szeres válogatott hálóőr 2+1 éves szerződést írt alá új klubjával. Egyelőre úgy tűnik, jó döntést hozott amikor Münchenbe igazolt: mind a hat bajnokin, és az eddigi két kupameccsen is Király nevével kezdődött a csapat összeállítása.

Ha viszont az idei eredményeket nézünk, nem lehet igazán elégedett a Rohonci úton nevelkedett hálóőr. Hat forduló után kettő győzelemmel, egy döntetlennel, három vereséggel, mindössze a 13. a gárda a 18 csapatos tabellán.

- Sajnos rapszodikusan teljesítünk - ismerte el Király Gábor. -  Rengeteg új játékos érkezett a nyáron, a tavalyi kezdőcsapat nyolc helyen kicserélődött. Össze kell tehát még szoknunk. Ráadásul a tréner is keresi az ideális összeállítást, hiszen a hat bajnoki alatt talán még egyszer sem futottunk ki ugyanazzal a kezdővel a pályára. Szóval még alakulgat a csapatunk. Ugyanakkor pánikra semmi ok. Tapasztalt futballista vagyok, tudom, hogy nincs rossz keretünk, előbb-utóbb beindul a szekér.

- A kupában mutatott teljesítményünkből például erőt meríthetünk, hiszen már a legjobb 16 között vagyunk, legutóbb páldául az első osztályú Hertha gárdáját búcsúztattuk  folytatta a Hertha elleni tizenegyespárbaj hőse.  - A berliniek és mi is bukdácsolunk a bajnokságra, így a kupatovábbjutás mindkét csapat számára gyógyír lehetett volna. A tizedik percben szereztünk vezetést, majd az 51. percben már két góllal mentünk. A berliniek nem adták fel, és a 77., valamint a 80. percben egyenlítettek. Következett a hosszabbítás, ahol a Hertha nagyon nekünk jött, szerencsére álltuk a rohamokat. A büntetőknél az első tizenegyest berúgtuk, majd Kacsar lövését hárítani tudtam. Ezt követően mi ismét betaláltunk, ám a vendégek fölé bombázták a büntetőt. Mi megint nem hibáztunk, ahogy aztán a berliniek sem. A negyedik büntetőnket is belőttük, így 4:1-re nyertük a tizenegyespárharcot. 

Király Gábor elsőre  szerényen elhallgatta, hogy nem kis mértékben az ő bravúrjainak köszönhetően lépett tovább az 1860.

- Nem történt semmi különös, tettem a dolgomat. Persze nem unatkoztam a meccsen, a 115. percben például Dárdai Pali lövésénék kellett nagyot nyújtóznom, a legtöbbet a hosszabbításban foglalkoztattak egykori csapatom játékosai. De sok olyan - látszólag rutinszerű - feladatom is akadt, ami kevésbé volt látványos, mégis nagyon hasznosnak bizonyult. Egy-egy beadás, vagy szöglet lehúzásánál maradt idejük a srácoknak arra, hogy szusszanjanak egy nagyot. Azt mondom: elsősorban a csapat sikere volt a továbbjutás, hiszen mindenki hozzátette a részét a bravúrhoz. Az edző egyébként elégedett volt a csapattal, engem külön is megdicsért.  

- Minden idők egyik legerősebb Bundesliga 2-es bajnokságába csöppentem  és ezt nem csak én látom így - vélekedett Király. -  Olyan csapatok szeretnék magukat visszaverekedni az élvonalba, mint például a Kaiserslautern, a St. Pauli, az Arminia Bielefeld, a Karlsruhe, a Duisburg, vagy éppen a Cottbus  a nevek önmagukért beszélnek. Gyors, erős pontvadászat a német második vonal. Én egyébként jól érzem magam Münchenben, és szerencsére a családom is maximálisan elégedett az itteni körülményekkel. Ismét védhetek, folyamatosan a kapuban állok, kiegyensúlyozottan teljesítek, sérülés nem hátráltat. A társak és az edzők bíznak bennem. Hosszú még az idény, de úgy tűnik, hogy jól döntöttem amikor Münchenbe igazoltam.

Király Gáborral természetesen szót ejtettünk a Haladás szerepléséről is.

- Jó kezekbe került az irányítás, Róth Antal mind emberileg, mind szakmailag kiváló választás volt, már futballpályafutása során nagyra becsültem őt. A Kecskemét elleni meccsen lehetett látni, hogy harapnak a fiúk, remélem ez az "éhség" a továbbiakban is megmarad.

Király volt a "király"

Bár tartalékként, de a magyar válogatottba ismét visszakerült Király Gábor dicséretével vannak tele a pénteki német lapok. A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Süddeutsche Zeitung és a berlini Der Tagesspiegel egybehangzó értékelése szerint a Német Kupa hétközi fordulójában Király volt a "király".

Az újságok beszámolói szerint a TSV 1860 München kapuvédője nemcsak kiváló védésekkel vetette észre magát, de a győzelem is egyértelműen neki köszönhető, miután a tizenegyes-párbajban kivédte volt együttese, a Hertha BSC szerb középpályása, Gojko Kacar büntetőjét. Edzője, Ewald Lienen szerint a berliniek felett aratott győzelem csakis "Király és a jó Isten érdeme" volt. 

A Süddeutsche Zeitung szerint a sors iróniája, hogy volt csapatának a Német Kupából történt kiesését éppen a magyar kapus pecsételte meg. Az újság emlékeztetett arra, hogy Király 1997-tól hét éven keresztül őrizte e berliniek hálóját és az egyik legnagyobb kedvencnek számított. Aki - mint utalt rá - ma sem szakadt el volt csapatától és mindenekelőtt Dárdai Pállal, továbbá Arne Friedrichhel állandó kapcsolatban áll. Nem véletlenül nyilatkozta a 33 esztendős kapuvédő már a Franfurter Allgemeine Zeitungnak azt: reméli, hogy a Hertha hamarosan túl lesz a jelenlegi válságon, amihez szerinte csak egy sikerélményre lesz szükség. "Azonban ez a kötődés valószínűleg mégsem olyan mély, hogy Király ezzel az élménnyel a berlinieket már szerdán megajándékozta volna" - tette hozzá a lap.

A Der Tagesspiegel - ugyancsak szerdai számában - Király Gábort nemcsak nagy, hanem nagylelkű kapusnak is nevezte. Beszámolt ugyanis arról, hogy  a szerdai mérkőzés után a magyar kapuvédő trikóját Enver Maricnak, a Hertha kapusedzőjének, kesztyűjét pedig honfitársának és barátjának, Dárdai Pálnak ajándékozta. A berlini újság szerint azonban Királynak annyira megesett a szíve volt játékostársain, hogy hazaindulásuk előtt még egy pár kesztyűt ajándékozott nekik. 

Amikor pedig a mérkőzés után az egyik újságíró azt tudakolta a kapuvédőtől, hogy az öröm mellett érez-e egy kis szomorúságot, Király Gábor kis gondolkodás után csupán annyit mondott: "Hagyjuk ezt a kérdést." A válasz önmagáért beszélt - tette hozzá az újság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!