Kisbusszal hordták a lopott motorokat Ausztriából

Sárvár - Fellélegezhetnek a város kerékpárosai: a rendőrök elfogták azt a bandát, melynek tagjai kisbusszal lopkodták a bicikliket. A tolvajok Passau környékén is jártak, onnan két segédmotor-kerékpárt hoztak el.

Angyal László

Ezen a nyáron furcsa jelenségre figyeltek fel a sárvári rendőrök: egyre-másra tűntek el a drótszamarak a lakótelepi házak lépcsőházaiból. Ráadásul nem egyesével, vagy kettesével, hanem komoly mennyiségben, hiszen egyetlen éjszaka leforgása alatt nyolc darabot is elemeltek a tolvajok.

A  sárvári zsaruk  feltételezték, hogy ekkora mennyiségű lopott bicikli éjszakai szállítása nem lehet egyszerű mutatvány, kivéve, ha a csapat zárt kisbusszal járja a várost.

A  rendőrök látókörébe ezért  került három helybeli fiatal,  kihallgatták őket, s a  gyanúsítottak beismerő vallomással könnyítettek lelkiismeretükön. Elmondták, hogy a sárvári lépcsőházakat fosztogatták, a lezárt kerékpárok láncait erővágóval elvágták, a bicikliket betették a mikrobuszba, majd mentek tovább. 

Arra is ügyeltek, hogy a lopott holmit ne helyben értékesítsék. Sejtették, hogy a sárvári orgazdáknál előbb-utóbb kopogtatnak a rendőrök.  A fiatalok ezért a pápai használtcikk piacon gyorsan túladtak a rozoga bicikliken. A jobb állapotban lévőket viszont távolabbra, egy kis bakonyi faluba vitték, ahol egy boltosnak passzolták el őket. 

A tolvajok nem féltek a távolságtól és az osztrák rendőröktől sem. Tudták jól, ha nem követnek el közlekedési szabálytalanságot, Ausztriában kicsi az esély a lebukásra. 

Elgurultak hát egészen a német határig, s nem jöttek haza üres mikrobusszal. Két, szinte teljesen új segédmotor-kerékpárra bukkantak, mindkettőben ott volt az indítókulcs, nem volt hát nehéz ellopni őket. 



Az új  Aprila (a kép bal oldalán) ára 790 ezer forint. Illés Balázs nyomozó:  az  óvatlan osztrák tulajdonos a indítókulcsot  a zárban hagyta

Fotó: Angyal László

Itthon egy bérelt garázsban pihentették a motorokat, leszerelték róluk az osztrák rendszámokat, majd egyiket egy kereskedőnek, a másikat magánembernek passzolták el. Mivel az egyik újkorában csaknem nyolcszázezret,  a másik is legalább negyedmillió forintot ér, nem kevés pénzt kaptak értük. 

Azóta a rendőrök megtalálták mindkét jármű gazdáját: a hegyeshalmi információs ponton keresztül értesítették az ügyről osztrák kollégáikat, akik másnap telafaxon jelezték, hogy Passau környékén, két egymáshoz közeli településről vitték el a sárváriak által megadott  motorszámmal beazonosítható kétkerekűket. Az ügyben folyik az eljárás, a gyanúsítottak szabadlábon védekeznek. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!