Kiszolgáltatottnak érzik magukat a Savaria Nett-Pack dolgozói

Önálló üzemet, biztos kenyeret és elszámoltatást akarnak a Főkefe Kft. Savaria Nett-Pack gyáregységének dolgozói, akik kiszolgáltatottnak érzik magunkat, közérzetük rossz, jövőjüket és munkahelyeinket a Főkefén belül nem látják biztosítottnak.

Kiss Tamás

A Savaria Nett-Pack dolgozói 2008. decemberében a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég  tulajdonosánál, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél egyszer már kezdeményezték, hogy visszakerülhessenek a Savaria Nett-Pack Kft.-hez. Mivel nem értek célt, e kérésüket  most megismételték, s múlt pénteken egy békés budapesti demonstrációval nyomatékosították is kívánságukat.

Kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, közérzetünk rossz, jövőnket és munkahelyeinket a Főkefén belül nem látjuk biztosítottnak, áll 673 dolgozó által szignált, az országgyűlési képviselőkhöz is eljuttatott  petícióban.

A Savaria Nett-Pack Kft. 2006-ban szeretett volna közhasznú társasággá válni, hogy az új támogatási szabályoknak megfelelve saját jogán jusson kiemelt rehabilitációs költségtámogatáshoz. Az állam tulajdonosi jogait gyakorló OFA azonban úgy döntött, hogy a cég mintegy ezer munkavállalója munkajogi jogutódlással a fővárosi székhelyű Főkefe állományába kerüljön át.

A milliárdos vagyon, a központ és a telephelyek a Savaria Nett-Pack Kft. tulajdonában maradtak, ezt a Főkefe azóta is bérli az időközben ugyancsak nonprofit kft-vé alakult szombathelyi cégtől. És, ami szintén fontos adalék: nemrégiben kiderült, hogy a Főkefe Kft. Savaria-Nett Pack gyáregységénél a csökkenő állami támogatásra hivatkozva (a szociális juttatások megszüntetése után) csökkenteni akarják a termelésben dolgozók munkaidejét, s felmerült, hogy a határozott munkaidejű dolgozók szerződését nem hosszabbítják meg. Többek közt ez volt, ami a dolgozóknál ismét kiverte a biztosítékot.

A közülük sokak által aláírt petíció szerint a beolvadást megelőzően a Főkefén belül önálló működést ígértek a Savaria Nett-Packnak, az OFA részéről pedig az hangzott el, hogy egy átmeneti időszak után ismét saját lábára állhat az egység. Ebből azonban semmi sem lett, s a petíció aláírói azt is sérelmesnek tartják, hogy a Főkefe felső vezetése nem folytat érdemi párbeszédet a munkavállalók érdekképviseleti szerveivel.

A képviselőiket meghívják ugyan bizonyos értekezletekre, a konkrét kérdésekre azonban az esetek többségében nem kapnak érdemi választ, így azt sem tudhatták meg, hogy a felső vezetőség mit tett a kialakult helyzet megoldása, a veszteséges gazdálkodás okainak megszüntetése érdekében. (Így nem derülhetett ki, hogy valóban csak a szociális juttatások megvonása oldja-e meg a problémát.)

Az érdekképviseletek javaslatait érdemi válasz nélkül söprik le az asztalról, s amire a petíció szintén kitér: közben a vezetés (érdemi egyeztetés nélkül) további megszorításokat, munkaidő- és bércsökkentést tervez, sőt már elbocsátásokra is sor került.

Sajnálatos módon hátrányos megkülönböztetést érzünk például az alacsonyabb bérszínvonalban a fizikai munkavállalói területen a különböző bértábla miatt, s a központban kifizetett 13 ezer forintos beiskolázási támogatás is ezt jelzi, áll a petícióban, amely szerint a Főkefe felső vezetése visszaélt a dolgozók bizalmával. Az aláírók ezért arra kérik az MNV Zrt-t, hogy a Savaria Nett-Pack gyáregységhez nevezzen ki a Főkefétől független olyan vezetőt, aki a gazdasági- és szociális problémák megoldására intézkedési tervet készít az üzemi tanáccsal egyeztetve, és ezzel újból megnyeri a dolgozók bizalmát.

A munkavállalók arra kérik az MNV-t, hogy munkajogi jogutódlással újra visszakerülhessenek a Savaria Nett-Pack Nonprofit Kft-hez, s ismerve az ágazat gondjait nem kérnek többet, mint azt a létszámarányos állami támogatást, amit most a Főkefe is megkap utánuk.

A Főkefe  MTI-hez eljuttatott álláspontja szerint a Savaria Nett-Pack önálló működésének nincsenek meg a törvényi és  pénzügyi feltételei, a kialakult munkahelyi feszültséget a szakszervezet politikai célokra használja. Vajda László szakszervezeti elnök ezt érdeklődésünkre határozottan cáfolta, s így fogalmaztak a lapunknak nyilatkozó dolgozók is.

Közülük többen is elmondták: reményeik szerint az új kormány a Savaria Nett-Pack-ra vonatkozóan is kiemelten kezeli majd a beharangozott munkahely-bővítési célok támogatását, másrészt az elszámoltatás sem marad el, s kiderül, hogy a cégnél kik, s mire fordították az adófizetők pénzét.

A korábbi cikkünkhöz érkezett egyik netes kommentár:   "Ami itt le van írva, az csak a jéghegy csúcsa, ebben a cégben a dolgozónak minden tilos!!! Van olyan kiskirály, akinek a hatalma abban merül ki, hogyan tudja a beteg embereket megalázni, munkájukat  egyre nehezebbé tenni. Egy olyan cégről beszélünk ám, ahol olyan fontos munka folyik, hogy még rádiót hallgatni is tilos!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!