Kitáncolták a májusfát a szombathelyi Fő téren

Kitáncolták hétfő késő délután Szombathely Fő terén elsőízben felállított májusfát. E zenés-táncos rendezvénnyel együtt a Mediawave fesztivál is lezárult.

Maróthy Andrea

Április utolsó napján vette kezdetét a huszadik Mediawave összművészeti fesztivál, ezúttal Szombathelyen. A film -és zenei fesztivál szervezői a rendezvény megnyitóján  április 30-a lévén  hagyományteremtő szándékkal egy májusfát is felállítottak a vasi megyeszékhely Fő terén.

Míg Körmenden immáron lassan négy évtizedes hagyománya van e népszokásnak, addig a szombathelyi Fő téren  csak most állítottak fel először, ünnepélyesen májusfát.

Hétfőn elérkezett  május utolsó napja, s mivel a népszokás szerint a hölgyeknek felállított fa júniusban már nem állhat, így a fő téri májusfát is kitáncolták. A rossz idő ellenére szép számban érkeztek nézelődők a Fő térre, ahol a Gencsapáti Legénycéh és a Zsivány zenekar előadását tekithették meg az érdeklődők.

Ahogy a fa felállításakor, úgy a kitáncoláskor is jelen volt a fesztivál igazgatója, Hartyándi Jenő és a Mediawave Alapítvány elnöke, Sragner Lászó is. A szombathelyi Fő tér első májusfáját végül sikeresen  kitáncolták a résztvevők, majd az eldöntött fát húsz ember zeneszó kíséretében a Ferences kertbe szállította. A májusfa története itt azonban még nem ér véget, hiszen az összművészeti fesztivál szervezői a fát továbbörökítik egy másik rendezvénynek, a Lamantin Fesztiválnak, ahol bizonyára újabb főszerep vár a hagyományteremtő májusfára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!