Kitört a vulkán-botrány Celldömölkön

A tíz tuskóból álló várgesztesi kerékpáros pihenő mellett a Ság hegyre tervezett Vulkán Park is felkerült arra az ötven tételből álló szégyenlistára, amelyet egy brit civil szervezet tett közzé. A listán a szervezet szerint erősen megkérdőjelezhető, EU által támogatott porjektek szerepelnek. A támogatásról ugyan még nincs döntés, de a vulkán már kitört.

Nagy Ildikó

- Persze, legyen Vulkán Park. A szökőkutat is nagyon szeretjük, amíg jó idő volt, elüldögéltünk körülötte - mondja egy nyugdíjas celldömölki férfi, akit a Ság hegyre tervezett létesítményről kérdezünk. Arról a több mint félmilliárd forintból megvalósuló parkról, ami a hazai sajtóban is megszellőztetett, tíz tuskóból álló várgesztesi kerékpáros pihenővel együtt az ország határain kívül is kivágta a biztosítékot.

Az Open Europe elnevezésű, magát euroszkeptikusnak nevező brit civil szervezet nemrégiben közzétett egy ötven tételből álló listát, amelyen a szerintük erősen kifogásolható, EU által támogatott beruházások szerepelnek. 

- Mi is olvastuk a listát jegyzi meg Fehér László, Celldömölk polgármestere, akivel a Ság hegy lábánál lévő, egykori katonai objektum  helyén beszélgetünk. Azon a helyen, ahol  ha a második fordulóban is jóváhagyja a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felépülhet a Kemenes Vulkán Park fő attrakciója, a vulkánház.

A többemeletes, ablak nélküli, mintegy ezer négyzetméteres épületben többféle élményt kínálnak majd a látogatóknak. A Verne-kabinba betérők például virtuális utazást tehetnek a Föld belsejébe, a magmakamrában pedig - nagyméretű síkképernyős monitorok révén - egyenesen egy magmatest közepébe repülhetünk. A tűzhányó-teremben egy szimulációs szoftver segítségével különböző vulkáni kitöréseket generálnak, a vulkánhorror teremben pedig a tűzhányók pusztító tevékenységét ismerhetik meg a látogatók, akik egy speciális dobogón állva egy imitált földrengést is átélhetnek majd. Az 510 millió forintból megvalósuló vulkán park-projekthez 433 millió forintra vonatozó támogatási ígérvényt kapott a város. A teljes összegből mintegy 300 millió forintot visz el a vulkánház építése és berendezése.

Évente hatvanezer látogató kell ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a park működtetése

- Vita volt, hogy milyen arányban költsük el a rendelkezésünkre álló pénzt. Én azt tartottam volna logikusnak, ha egy kisebb vulkánház épül - hiszen a hegyen lévő múzeum is megújul a projekt során - , és inkább a hegyre terveztem volna több élményelemet. Libegőt, bobpályát is el tudtam volna képzelni - magyarázza a polgármester, aki egykori pedagógusként is jól tudja, hogy egy múzeumba - kínáljon az bármilyen izgalmas élményeket  - legfeljebb egyszer lehet beterelni a gyerekeket, a kalandos elemek azonban visszacsábítják a látogatókat.

Márpedig a városatyáknak osztaniuk-szorozniuk kellett a pályázati folyamat során. A végeredmény szerint évi hatvanezer látogató kell ahhoz, hogy ne termeljen veszteséget az év hat-hét hónapjában üzemelő létesítmény. Tizenhat alkalmazottal számolva a bérekre és a járulékokra 30 millió, az üzemeltetésre pedig további 10 millió forintot kell kifizetni évente. Fehér László mindezek ellenére bizakodó, és lát fantáziát a Vulkán parkban.

Az ötletgazda levelet írt

A Kemenes Vulkán Park ötlete - és a pályázati megvalósíthatósági tanulmány - dr. Harangi Szabolcstól, az MTA doktorától, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárától származik. Dr. Harangi Szabolcs sok-sok éve tanulmányozza tanítványaival az egykori bazalt tűzhányót, amelynek különleges voltát több nemzetközi szakfolyóiratban megjelent vulkanológiai tanulmány is elismeri. Épp ezért döbbentette meg az Open Europe listája. Az ötletgazda azonnal levelet írt a brit szervezet elnökének, amelyben részletesen ismertette a Ság hegy vulkanikus értékeit. Az Open Europe elnöke néhány napja megküldött válaszlevelében elnézést kért dr. Harangi Szabolcstól, és egyúttal megígérte, hogy a celldömölki vulkán parkot leveszik a listáról.

Szerdán megnéztük a szervezet honlapját: a vulkán park még fenn volt a szégyenlistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!