Kolibri a lakótelepen - a kacsafarkú szender rejtélye

Olvasónk lefotózta, majd elküldte szerkesztőségünkbe az általa kolibrinak titulált repülő élőlényt. A kacsafarkú szendert rendszeresen összekeverik a trópusi madárkával.

Vas Népe

Bognár Csaba olvasónk a hétvégén egy apró élőlényre lett figyelmes negyedik emeleti lakásának ablakában, amelyet rögtön lefotózott és mozgásából ítélve kolibrinak ítélt, mint ahogy ezt rendszerint sokan mások is így teszik.

Természetesen a fotón látható kis lebegő szárnyas nem kolibri, hiszen a trópusi kismadár nem a magyarországi klímához és növényekhez szokott, maximum egy pálmaházból kiszökött példány lehetne. A fotón egy kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) "lebeg", amely egy lepke, azon belül is a szenderfélékhez tartozik. A kacsafarkú szendert sokan hiszik első látásra kolibrinek, erre főként közepes mérete és mozgása ad okot, hiszen a lepkékről nem az a kialakult képünk, hogy lebegnek egy virág előtt, miközben hosszú, pödörnyelvvel szívják a nektárt.

A Google keresője a "kolibri" szó után már automatán feldobja a "Magyarországon" utótagot, s több oldalon is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, így megállapítható, hogy sokan összekeverik a lepkét a madárral, így reméljük ezen cikkel eloszlatjuk a kételyeket azon olvasóinkban, akik esetleg még nem láttak kacsafarkú szendert és amikor találkoznának egy példánnyal máris keresnék a weben a "kolibrit Magyarországon".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!