Könyv is születik Alexa Károly és Bokányi Péter beszélgetéseiből

Szombathely - Az Életünk folyóiratban született a most kötetté szerveződő új műfaj, olyan leírt beszélgetésekből, amelyek őrzik az élőbeszéd kedélyét, de az irodalomtudomány igényszintjét is.

Merklin Tímea

A beszélgetőpartnerek: az Életünk főszerkesztője, Alexa Károly és helyettese, dr. Bokányi Péter, akik a folyóirat egyes témafeldolgozásaihoz, szerzőkhöz kapcsolódóan találták ki ezt az izgalmas, a megszokottól eltérő formát, amellyel a folyóirat legutóbbi (20126-7.), Tóth Erzsébetről szóló tematikus számában is találkozhatunk. Az ötletből könyv is születik az NKA támogatásával.

A szerzők 2010 szeptemberében folytatták első leírásra szánt beszélgetésüket Géczi János munkáiról, majd Ambrus Lajos, Tárnok Zoltán, Zalán Tibor műveit szemlézték ebben a rendhagyó formában. A kedvező olvasói és szakmai fogadtatás nyomán döntöttek úgy, hogy folytatják a beszélgetéseket, és kötetté szerkesztik azokat.

- A műfajválasztásnak többféle oka volt, van - fogalmaz dr. Bokányi Péter. - Elsősorban az, hogy az irodalomról való beszédet fellazítsuk, s így az kiléphessen napjaink irodalomtudományosságának gyakran hermetikusan zárt köréből, s szélesebb olvasóközönséget tudjon megszólítani, illetve az is, hogy az írott szöveg is megtartsa az élőbeszéd kedélyét és hangulatát, ami ugyancsak hozzájárulhat a beszélgetésekben szereplő műveknek, alkotóknak, irodalomtörténeti jelenségeknek a szélesebb körben való megismertetéséhez.

Fontos, hogy az egyes tárgyalt témák beszélgetések formájában való feldolgozása során két nézőpont is megnyilvánulhat: két kritikus-, szerkesztőgeneráció képviselője szólal meg bennük, s fejti ki véleményét, viszonyulásait a témákhoz. Különösen érdekes ez azon témák esetében (például folyóirat-kultúra, a 60-as, 70-es évek szerzőinek, alkotásainak újraolvasása), amikor az adott jelenségek értékelésében Alexa Károly személyes emlékei, élményei és Bokányi Péter olvasói viszonyulása kerül egymás mellé: a résztvevőé, adott esetben az alakítóé, illetve a későbbi generáció képviselőjéé, akinek számára adott művek, szerzők és események már az irodalomtörténet részei.

- A beszélgetések témaválasztását szintén több dolog motiválta - tudjuk meg dr. Bokányi Pétertől. - Az Életünk folyóirat szerkesztésének egyik alapelveként fogalmaztuk meg, hogy szerzőink és a publikálandó művek kiválasztása esetében függetlenedni kívánunk az éppen aktuális kánonoktól: olyan alkotókat választottunk tervezett beszélgetéseink tárgyául is, akiknek alakuló (vagy éppen lezárult) életművét jelentősnek véljük; adott esetben szemben a 90-es évek alakította hivatalos kánonnal, kánonokkal. Így megvalósuló kötet egésze közvetve szolgálhatja a 20. század vége, 21. század elejének magyar irodalmáról kialakulandó teljesebb képet: azt, hogy jelentős művek és életművek kiléphessenek a kritikai, irodalomtörténeti szélárnyékból. A tematikus beszélgetések (például pannonizmus, kisebbségi alkotók) célja pedig az, hogy felvessen és körbejárjon olyan problémákat és jelenségeket, amelyeket jelenkori irodalmunk és a közelmúlt magyar irodalma termelt ki és vetett fel.

A kötet tervezett témái közt szerepelnek Hajnóczy Péter, Temesi Ferenc, Sziveri János, Galgóczi Erzsébet művei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!