Koptik Odó-szobrot és szökőkutat adtak át Celldömölkön

Celldömölk - Szökőkút és Koptik Odó apát szobra került a posta előtti térre a kemenesaljai városban. Illés Erika szobrászművész tízmillióba kerülő, nyolc méter átmérőjű alkotását szombaton adták át a nagyközönségnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Illés Erika helyi legendát formált meg. Kompozíciójának fő alakja egy bencés szerzetes, éppen megpihen egy nagy kövön, mellette batyuja. A batyuban pedig a mariazelli Szűz Mária-szobor másolata, amelyet a legenda szerint így hozott magával Koptik Odó, hogy aztán a szobor tiszteletére, a Mária-kultusz ápolására néhány év alatt kegytemplomot építtessen. 



Koptik Odó apát szobra és az új szökőkút között Fehér László polgármester (balra) és KIss Péter társadalompolitikai miniszter

Fotók: Benkő Sándor

A kúttervben a szerzetes mögötti hegyről, a Ságot jelképező szikláról zúdul alá a víz, és tűnik el a kő alatt. A szerzetes ablakkereten néz át, éppen rálát a Mária-szoborra, a kegytemplomra. 

A kút körül padokat, pihenőhelyeket alakítottak ki. 



A tér szellős, átjárható maradt

A tér levegős, átjárható maradt, mert a szökőkút nem túl nagy, átmérője nyolc méter. Költsége tíz millió forint volt, ebből négymilliót a kormány, hatot  helyi önkormányzat állt. A városban korábban nem volt egyetlen ehhez fogható szökőkút sem. 



Koptik Odó pát megpihen

Az avatáson megjelent Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, aki Fehér László polgármesterhez hasonlóan köszöntőt mondott.

A szobrot Nagy Péter plébános szentelte fel, megáldották Rác Dénes evangélikus és Németh Tamás református lelkészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!