Kórházban voltunk Attilánkkal

Olvasóink segítségét kérve gyűjtési akciót indított a 11 éves, leukémiával küszködő Sólyom Attila megsegítésére. Ma elkísértük orvosához.

Némethy Mária

Szombathely, Markusovszky megyei kórház, gyermekosztály, ambulancia. Hetente egyszer felülvizsgálatra jár ide a kis Attila. Kedden reggel az édesapja hozta. Mi is ott voltunk.
 
- Mesterem! Volt-e birkózás otthon a tesókkal? - kérdezte tőle dr. Masát Péter főorvos.

Az Attila által sokszor emlegetett Péter bácsi alaposan szemügyre veszi az alsónadrágjára levetkőztetett Tillát, megvizsgálja a nyirokcsomóit is. Piros foltok sehol a vézna kis testen, a térd alatti véraláfutás viszont jelzi: történt  valahol némi kis rosszaság, de nem vészes. Apa az orvos kérdésére elmondja: nincs Attilára veszélyes beteg a családban, a legkisebb gyerek, Bence elesett, az orrát beütötte. Vérvétel következik, de előtte a főorvos rákérdez Tillánál: mesélte-e, hogy volt idő, amikor kihullott a haja, s lám, milyen szép selymes új haja nőtt?
 
Vérvétel. Attila rutinszerűen nyújtja a jobb keze csuklóját, mert ott a megszokott jó vénája. Most is abból vesz vért dr. Masát Péter, aki közben nekünk magyarázza: mivel a sterilitás rendkívül fontos, korszerű módon, zárt rendszerben történik a vérvétel. A vérkép sürgősséggel készül el. A laborban nagyon jól dolgoznak, soron kívül kapja az eredményt.

Kicsit félve kérdezem a főorvost: milyennek találja Attila állapotát?

- Nagyon jól reagál a szervezete a gyógyszeres kezelésekre, de a szülők tudják: bármilyen rendellenesség történne   például vörös foltok jelennének meg a testén, vagy lázas lenne, azonnal kórházba kell hozni.
 
Most még hetente jár felülvizsgálatra, majd ha minden rendben lesz, akkor kéthetente, azután havonta kell jönnie ide Attilának. 
 
- Ha a kezelések után 5 évig tünetmentes lesz, akkor mondható el: igen, meggyógyult a leukémiából - hallom dr. Masát Pétertől.

Évek még! Van miért aggódni. A kisfiút most az iskola izgatja - odaviszi apukája - , matekfelmérőt írnak.

Szerdán mi is a suliról írunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!