Kormányválság: etetik a jónépet a szocialisták

Budapest - Patai Mihály tőzsdeelnök, Pongrácz Antal OTP vezérigazgató-helyettes, és Balázs Péter, Magyarország volt uniós biztosa. Sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferenc őket rángatta elő kalapjából, azok után, hogy Surányi György nemet mondott a miniszterelnök-jelölti felkérésre. Békesi László szerint komoly ember nem vállalja el.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Surányi György bejelentése nyomán kialakult helyzetben új névre volt szükség, mivel az MSZP elnökségének kedden bejelentett listájáról - Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - csak a korábbi jegybankelnök volt elfogadható az SZDSZ-nek. 

A nap folyamán felmerült Jaksity György volt tőzsdeelnök, a Concorde befektetési cég alapítójának neve is, de ő közleményben cáfolta, hogy megkeresték volna, és azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem vállalná a felkérést. 

Nemet mondana Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke is, írja az Index. A portál úgy tudja, Pongrácz Antal OTP vezérigazgató-helyettes, és Balázs Péter, Magyarország volt uniós biztosa is felmerült az MSZP-ben. Egyikük sem foglalt állást egyértelműen arra vonatkozólag, hogyan döntenének, ha a szocialisták felkérnék őket.

A távirati iroda kora délutáni értesülése szerint Patai Mihály az a lehetséges új miniszterelnök-jelölt, akiről tárgyalhat az MSZP és az SZDSZ azt követően, hogy kiderült: Surányi György nem vállalja a jelölést.



Patai Mihály Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Patai Mihály 2008 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke, 2006 óta pedig az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Patai volt felesége a Magyar Nemzet információja szerint, az '56-os megtorlások egyik vezetőjének, Biszku Bélának a lánya. Kora estére kiderült, Patai Mihály sem akar kormányfő lenni.

A Népszabadság online verziójának nyilatkozó egyik kormányfő közeli politikus azt mondta, a felröppent neveket csak etetésnek szánják, egy komoly jelölt van, de nem szeretnék, ha az ő neve idő előtt nyilvánosságra kerülne.

A nagy jelöltkeresgélés közepette Békesi László volt pénzügyminiszter arról beszélt, a mostani helyzetben komoly ember nem vállalja el a felkérést. És ha már itt tartunk: Gyurcsány Ferenc, választási kampányt idéző friss blogbejegyzésében arról értekezik, hogy szocialisták és liberálisok az elmúlt hét évben "számos nagyszerű dolgot teremtettek", és erre büszkének kell lenniük, lennünk.

Pénteken reggel előbb az MSZP elnöksége, majd a szabad demokraták ügyvivői testülete, azután pedig a szocialista frakció is ülésezik. A téma a miniszterelnök-jelölés legújabb fejleményei.

Forrás: VN-összeállítás, MTI

Kapcsolódó dossziénk: 

Kormányválság 2009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!