Körmendi főzőverseny: a Kastély kuktája esőben készítette el a harcsapaprikást

Körmend - A rossz idő miatt elmaradt a főzőverseny tegnap Körmenden a Batthyány vár udvarán, ám mégsem távoztak üres hassal az érdeklődők, s a Kastély kuktája vándorserleg is gazdára talált.

Bajdó Bettina

A Szent Iván éji programok felvezetéseként főzőversenyre hívták a város amatőr szakácsait, hogy mérjék össze tudásukat a Batthyány kastély udvarán. 

A rossz idő azonban átírta a forgatókönyvet, az eső miatt pedig nem tudták megtartani a főzőversenyt. A helyi fúvósok, élükön Kolozár Györggyel, azonban úgy döntöttek, hogy nem hagyják üres hassal távozni a programokra érkezőket. 

- Reggel, amikor felkeltem még reménykedtem benne, hogy harcsapaprikásommal megmérethetem magam a főzőversenyen, de délutánra világossá vált, hogy elmarad a vetélkedés - meséli Gyuri, a bogrács mellett állva. 



Felhívtam a szervezőket, s megkértem őket, hogy ennek ellenére engedjék meg, hogy égjen a tűz, s forrjon a bográcsban a lé. Beleegyeztek, így nem maradt el a mára tervezett főzőcskézés. 

Kolozár György már számos főzőversenyen megmérette magát, s több első díjjal is büszkélkedhet. A szombati versenyre is saját recepttel készült. Néhány összetevőt elárult nekünk is: paprika, paradicsom, sok hagyma és pirospaprika mindenképpen kell a harcsapaprikásba. Az se mindegy, hogy hányszor passzírozzuk át, s a habarásra is oda kell figyelni. 



A helyi fúvósok, élükön Kolozár Györggyel (piros póló), úgy döntöttek, hogy a rossz idő ellenére is felállítják bográcsukat a vár udvarán   Fotó: Jámbori Tamás

- Amíg a harcsapaprikás készül, addig a többiek is besegítenek, hogy tálalni tudjuk mellé a kapros, túrós tésztánkat - folytatja a szakács. Több ismerősünk is eljött, ők már éhesen ülnek az asztal mellett, s várják, hogy elkészüljenek a fogások. Szeretnénk, ha az esti programokra érkezők sem távoznának üres hassal és rossz szájízzel - emelte ki.

Miközben beszélgetünk, egyre többen gyűlnek az asztal köré. Otthonos a hangulat, előkerülnek az üdítők, sörök és sütemények is, s saját történetekkel szórakoztatják egymást a jelenlévők. 

A szervezők úgy döntöttek, hogy bár elmaradt az első Kastély kuktája főzőverseny, ám becsülve a lelkes jelentkezőket, idén Kolozár Györgynek adták át a kupát. Nemcsak a fúvósok döntöttek úgy tegnap, hogy nem hagyják üres hassal távozni az ide érkezőket, hanem az asszonyok is összefogtak, s székely káposztával kínálták a jónépet. 

Szükség is volt az energiára, hiszen estére számos programot hirdettek a kastélyba. Kiállítás nyílt a Régió Hagyományőrző, Kulturális és Sportegyesület szervezésében, bemutatkoztak a helyi táncosok és színészek, valamint estére boszorkány-portyára várták az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!