Körmendi gyógyítók - kiállítás a kápolnában

Körmendi gyógyítók címmel nyílt kiállítás szerda délután a körmendi kastély kápolnájában. A város nevezetes gyógyítóira és gyógyszertáraira emlékeztek a kiállítás szervezői.

Vas Népe

Móricz Péter, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László múzeum igazgatója elmondta, hogy két részből áll a kiállítás: az első részben a város neves gyógyítóit elevenítik fel, a második részben pedig a régi gyógyszertári eszközöket mutatják be.

- A tárlaton a látogatók találkozhatnak a Grünbaum család nevezetes gyógyítóival - folytatta az igazgató. - Körmend egészségügyének alakulására nagy hatással volt a Grünbaum család több generációs orvosi tevékenysége 1830-tól az első világháborúig. A zsidó orvoscsalád tudása és szakmai elismertsége generációról-generációra egyre magasabbra ívelt. A Grünbaum família elsőgenerációs orvoslással foglalkozó tagja, Náthán, a zsidó német kereskedő telepesek gyerekei közül elsőként váltott szakmát és lett seborvossá. Náthán családjából Samu nevű fia őrizte meg a megszerzett szakmai tudást, és követte apját az orvoslásban, míg a testvérek továbbra is a kereskedelemből éltek. Természetesen a kórház első igazgatójáról, Vízi Henrikről is megemlékezünk, s a múzeum névadójának, a szegények orvosának,  dr. Batthyány-Strattmann Lászlónak a használati tárgyai sem hiányoznak a kiállításról. -

A kiállításon a patikák történetét  is felelevenítik, s az ott használt tárgyakat is bemutatják. Körmenden a 17. században a Batthyányak működtettek házi patikát, amely azonban nem volt elég a település lakosságának, csupán a vár népének. A török idők elmúltával a Batthyányak megszüntették a körmendi házi patikát is, s a 18. század folyamán sem nyílt gyógyszertár a városban. Később két patikával is büszkélkedhetett a város. A tárlatot október 5-ig láthatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!