Körmendi kórház-ügy: több hibát is elkövettek az intézmény átvételekor és átadásakor

A körmendi kórház átvétele nem ment zökkenőmentesen. Míg a felek vagyoni kérdésekben egyezkedtek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utalási hibát követett el.

Bajdó Bettina

Dr. Szép Flórián, az OEP regionális igazgatója a kórház átadási körülményeiről, a finanszírozásról, s a kétszeri utalásról beszélt. - 2004 augusztusában a város önkormányzata átadta a kórház működtetését a Batthyány-Strattmann László kft.-nek - mondta az igazgató. 

- Akkor nem volt hatályos törvény, mely szabályozta volna az átadás-átvétel körülményeit, így a felekre volt bízva, hogy milyen feltételekkel kötnek szerződést. Nem gondoltak arra, hogy írásba kellene foglalni, hogy mi lesz majd a finanszírozási kérdésekkel a szerződés megszűnésekor. Ez hiba volt. Az önkormányzat 2004-ben hozzájárult ahhoz, hogy az új működtető megkaphassa a korábbi betegellátásáért járó kéthavi finanszírozást, pedig nem ők teljesítették a feltételeket. Ha ezt nem ajánlották volna, az új cégnek két hónapig saját költségen kellett volna üzemeltetnie a kórházat - emelte ki dr. Szép Flórián.

Az igazgató hozzátette, a betegellátásért járó pénzt az intézmények a teljesítményelszámolás miatt akkor még kéthónapos csúszással kapták meg a pénztártól.

- Körmend polgármestere tavaly december végén telefonon hívott fel, hogy változások várhatók a kórház életében, s információt kért tőlünk, milyen módon működhetne tovább az intézmény - folytatta az igazgató. Több lehetőséget is ajánlottunk. A legegyszerűbb megoldás azt lett volna, ha megvásárolják a tulajdonrészt a régi kft-ben. Ez a vitás helyzetben kivitelezhetetlen volt. Az önkormányzat úgy döntött, létrehoznak egy nonprofit kft.-t, s februártól ők üzemeltetik az intézményt. -  

Dr. Szép Flórián. furcsállja, hogy őket a magáncég egyszer sem kereste meg. Idén január 4-én, az önkormányzattal  közös megbeszélésen látták először írásban, hogy a működtető csak január 31-ig garantálja a betegek ellátását.

- Számunkra a leglényegesebb pontja az volt a levélnek, hogy a Batthyány kft. igényt tart arra pénzre, amely a betegellátás után jár - emelte ki az igazgató. - Tehát úgy vélték, hogy jogosan jár nekik a 2009. decemberi és a 2010. januári összeg is. Ebben az esetben az új szolgálatató a működtetés kezdetekor nem kapott volna pénzt. Sajnos nincs pontos jogszabály arra vonatkozóan, hogy egy ilyen helyzetben mi a teendő. Az egészségbiztosítási törvényben viszont van egy paragrafus, eszerint az egészségügyi szolgáltató legfeljebb annyi időre kaphat finanszírozást, ahány hónapig szolgáltatást nyújtott. Az álláspontunk az, hogy mivel 2004-ben az önkormányzat lemondott kéthavi illetményéről, s ezt átadta a magáncégnek, ezért most nekik jár a decemberi és a januári pénz. -
 
Dr. Szép Flórián elárulta azt is, hogy ők maguk is szabályt sértettek. A betegek érdekeit tartották szem előtt, amikor úgy döntöttek, hogy  bár még nem volt jogerős működési engedélye a kórháznak  megkötik az önkormányzattal a finanszírozási szerződést.

- A jogerős működési engedély alapján az OEP  döntése az volt, hogy az új szolgáltatót illeti meg a díjazás - fűzte hozzá a vezető, de a utalásnál technikai hiba történt.

A rendszerben még a régi szolgáltató bankszámlaszáma szerepelt, ezért oda küldték a pénzt. Amikor észrevették a hibát, azonnal átutalták az összeget az új működtetőnek is, így a kórház fennakadás nélkül működhet. - Az egész történetből azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy mindenképpen jogi szabályozásra van szükség, hogy legközelebb egy vagyoni vita ne befolyásolhassa a betegellátás folytonosságát. -

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!