Körmendi Szabadság tér: kiállítás a felújítás során talált leletekből

Időszaki kiállítás nyílt Körmend főterének múltja és rekonstrukciója címmel a kastély kápolnájában. A felújítás során megtalált régészeti tárgyakat állították ki.

Bajdó Bettina

Nemrég avatták fel a város főterét, s a szervezők úgy gondolták, ha méltóképpen megünnepelték a jelent, akkor szót kell ejteni a múltról is. Éppen ezért szerveztek kiállítást a felújítás során talált régészeti tárgyakból. Szombat délután öt órakor nyílt meg a tárlat  a kastély kápolnájában, sok érdeklődő gyűlt össze, hogy megszemléljék a vitrinekbe zárt leleteket. A főtér felújítása során a régészek sok használati tárgyat találtak, s ezek egy részét rekonstruálták is, így az eredetihez hasonló formájában nézhették meg a látogatók a cserépedényeket, s a konyhai eszközöket.

Továbbá megszemlélhették az eredeti téglából összerakott csapadékvízelvezető-rendszer egy darabját is, melynek többi része a főtér alatt két méter mélyen pihen. Előkerültek a földből őskori leletek is, így bizonyíték is van arra, hogy ez a föld régóta lakott volt.

A tárlatot Szabó Ferenc alpolgármester nyitotta meg, aki egy anekdotával kezdte beszédét. Elmesélte, hogy egykor táblát állítottak Körmendnek, melyen az szerepelt, hogy ez a falu márpedig nem falu, hanem város.

Az alpolgármester szerint ez jól jelzi azt, hogy a Körmenden élők, bármi is volt a település besorolása, mindig is városnak tekintették lakóhelyüket. Szabó Ferenc beszélt a főtér egykori funkcióiról is: volt, hogy itt választották a képviselőket, itt voltak a katonai toborzások, a díszmenetek, a városi ünnepségek, a zászlószentelések, sőt még labdarugó-mérkőzés is zajlott a téren. Az alpolgármester kitért a főtér felújításának fontosabb momentumira, kiemelte azokat is, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy megújuljon a város szíve.
Elmondta, most, hogy elkészült a tér, beteljesültek a helyiek vágyai. A cél ugyanis az volt, hogy meglegyen a vizuális, a szellemi és a fizikai kapcsolat, s ezt el is érték. Hozzátette még, reméli, hogy a második ütemben megvalósulhat  majd a tér és a kastély összhangja is. A kiállítás március 15-ig tekinthető meg. 
 
A megnyitó után tudományos ülés kezdődött a kiállítóteremben, elsőként a város polgármestere Bebes István szólalt fel. Előadást tartottak a a középkori helyszínrajzokról, a vizuális, szellemi és fizikai kapcsolatról, továbbá a  régészeti kutatások részleteiről, s a piactéri vásárokról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!