Kőszeg likviditási gondokkal küzd folyamatosan

Némethy Mária

Mennyibe kerültek az elmúlt évek várost szépítő beruházásai Kőszegnek? Huber László  polgármester összegezi: a Fő tér rekonstrukcióhoz 67 millió 43 ezer forint volt a  saját erő,  a Jurisics tér rehabilitációja pénzügyileg még nem lezárt projekt, ehhez várhatóan 108 millió 271 ezer forint lesz az önerő, a Jurisics vár funkció bővítő megújítása még szintén nem lezárt, ehhez előre láthatólag 159 millió 512 ezer forint önerő szükséges, de ez utóbbi kettőt csökkenheti az új önerő alap pályázat megnyerése. Hogyan áll ma a város kasszája? Miért vannak likviditási gondjai a gyönyörű történelmi kisvárosnak?  - A működési hiányból adódó  problémák áthidalására a korábbi években elegendőnek bizonyult a folyószámla hitelkeret igénybevétele, amelynek visszatöltése év végén az átmenetileg fel nem használt pénzeszközökből biztosítható volt  - magyarázza Huber László.  



A Jurisics-vár felújítása (nagy kép) még nem lezárt projekt, ehhez várhatóan 159 millió 512 ezer forintot kell majd kifizetnie a városnak.

-  2011 végén már nem tudtuk teljes mértékben feltölteni a hitelkeretet, 34 milliós hiánnyal zártunk. A 2012. évi költségvetést 154,8 millió forintos hiánnyal fogadta el a testület, májusban a hitelkeret 250 millióról 170 millióra csökkentésére kényszerültünk. Ez folyamatosan likviditási gondot okozott. Az első három negyedév bevételei 72,26 százalékra teljesültek, ez csak az előző évi pénzmaradvány és a folyószámlahitel felhasználásával fedezte a kiadásokat. Év végéig a folyószámla hitel átalakítása lesz szükséges több éves lejáratú működési hitellé 100 millió forinttal. Nem csoda, hogy évek múltán az idén újra pályáztak önhikire a kőszegiek. 87 millió 385 ezer forintos forráskiegészítő támogatást igényeltek.   A jövő évtől az önkormányzati feladatellátás, és ezzel együtt a finanszírozási rendszer is alapjaiban változik meg. A megmaradó feladatoknál átalakul  a forrásszabályozás, a normatív állami támogatást felváltja a feladatalapú finanszírozás. 




Huber László polgármester nagyon fontosnak tartja az egészségügyi centrum megépítését (Fotó: Benkő Sándor)

Jut-e pénz majd fejlesztésre? Például évek óta szeretnének egy egészségházat a kőszegiek.   - Az önkormányzat fejlesztési saját bevételei rendkívül szűkösek, ezért csak pályázati támogatás esetén tudunk jelentősebb fejlesztéseket végrehajtani. Nagyon-nagyon fontos a város és a környéke számára az új egészségügyi centrum megépítése. Pályázata és a tervezés folyamatban van, év végéig kell beadni. Sikeres pályázatnál a maximális 200 milliós támogatáshoz még jócskán hozzá kell tennünk saját erőt. Ennek forrása lehet a felszabaduló háziorvosi rendelő épület értékesítéséből befolyó bevétel. Ebbe a ciklusba más nagyobb fejlesztés már nem fér bele. Erőinket koncentrálni kell az új temető kialakításának előkészületeihez, például terület vásárláshoz, közművesítéshez  - válaszolta kérdésünkre Huber László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!